latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:10 | Autor: SRNA

Krivične prijave za one koji ne poštuju kućnu izolaciju

Sa današnje sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije u Foči poručeno je da će opštinska inspekcija uz asistenciju policije pojačati nadzor kućne izolacije, te da će protiv nesavjesnih građana koji ne budu poštovali tu mjeru podnositi krivične prijave.
Foča - Foto: RTRS
FočaFoto: RTRS

Zamjenik načelnika opštine Foča Zoran Elez najavio je pojačane kontrole tokom vikenda.

- Policijska uprava i komunalna policija izaći će na teren i bićemo veoma rigorozni prema svima koji krše mjere, a time i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - istakao je Elez.

Elez je pozvao građane i da ne šire dezinformacije u vezi sa oboljelima ili potencijalno oboljelima.

Sa Kriznog štaba je poručeno da neodgovornost pojedinih građana koji ne poštuju izolaciju i koji prikrivaju simptome oboljenja sve više zabrinjava i prijeti širenjem zaraze.

Štab je ocijenio da je krajnje vrijeme da se svi uozbilje i da se ponašaju savjesno i odgovrno, poštujući sve preporuke struke.

Na području opštine Foča pod nadzorom je 50 osoba, devet je pozitivno na virus korona, od kojih je troje sa upalom pluća smješteno u Univerzitetsku bolnicu Foča.

Јedno lice se oporavilo, a riječ je o prvozaraženoj osobi iz Foče.

Direktor Doma Zravlja Foča Miroslav Ristanović rekao je da troje pacijenata smještenih u Bolnicu imaju srednje tešku sliku, što znači da nisu na respiratoru, već imaju podršku kiseonika.

- Ostali, koji su kod kuće, su relativno dobro, bez simptoma ili sa blažim simptomima, a naši porodični ljekari obavljaju kućne posjete po potrebi - naveo je Ristanović.

I on je upozorio da je nepoštovanje kućne izolacije krivično djelo.

"Imamo informacije da pojedini ne poštuju mjeru kućne izolacije, da izlaze i sastaju se sa drugim osobama po gradu. To je kažnjivo, odnosno krivično djelo i to ne smiju raditi, već je potrebno da budu u svojim domovima 14 dana, da mjere temperaturu i javljaju se epidemiološkoj službi Doma zdravlja", podsjetio je Ristanović.

Ristanović je naveo da je bilo slučajeva da su pacijenti sa sipmtiomima oboljenja izazavanog virusom korona direktno išli u Bolnicu, ne javivši se prethodno u Dom zdravlja, što je veoma rizično, jer može dovesti do širenja zaraze.

- Dom zdravlja ima kovid i ambulantu za akutne respitratorne infekcije sa posebnim ulazom i osobe koje imaju temperaturu ulaze u te ambulante. Naše osoblje obučeno u zaštitne skafandere tu ih preglada i ako je potreban rentgentski snimak zovemo radiološku službu Bolnice da se pripremi ili infektologe. Dakle, prvo u Dom zdravlja, pa se preduzimaju dalje mjere, da ne bi neko ko eventualno ima kovid-19 ušao u Bolnicu i napravio problem - pojasnio je Ristanović.

Na području regije Stara Hercegovina, najteže stanje je u Višegradu,, gdje je zaražena 41 osoba.

U Rudom su pozitivne četiri, a u Novom Goraždu tri osobe, dok u Čajniču i Kalinoviku nema zaraženih, rečeno je na sastanku fočanskog Kriznog štaba.