latinica  ћирилица
10/07/2020 |  16:26 | Autor: SRNA

Ništa od otvaranja granica EU

Nije uspio plan članica EU i njihovih susjeda da ublaže zabrane od sredine juna i potom od ovog mjeseca i za zemlje izvan evropskog bloka pošto su pojedine države same krenule da uvode nove kontrole zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Diplomata visokog ranga EU rekao je da je ovo pitanje veoma teško jer je situacija bez presedana i dinamična "zbog čega se lekcije uče u hodu".

Članice EU usaglasile su listu od 14 "bezbjednih" država, uključujući Kanadu, Јapan i Srbiju.

Međutim, dok su se pojedine članice, poput Holandije, otvorile granice za svih 14 zemalja, Italija i Belgija su donijele odluku da ni za koga neće otvarati svoje granice. Holandija je donijela zaključak da Srbija i Crna Gora više nisu bezbjedne u epidemiološkom smislu.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca sredinom sedmice je u pismu zatražio nove rigorozne mjere za sve putnike koji dolaze u EU.

Austrija je objavila upozorenja za putovanje za Bugarsku, Rumuniju u Moldaviju, dok je Mađarska juče objavila reviziju regulativa za putovanja ka susjednoj Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj.

Grčka je pooštrila regulative za posjetioce iz Bugarske.