latinica  ћирилица
10/07/2020 |  18:35 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

IK SNSD: I pored pada BDP-a ekonomska situacija održiva (VIDEO)

Prijedlogom smjena direktora Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini, SNSD je počeo primjenu politike strožeg kažnjavanja prekršilaca mjera suzbijanja virusa korona.
IK SNSD - Foto: RTRS
IK SNSDFoto: RTRS

Građane su pozvali da pokažu više odgovornosti u situaciji pogoršane epidemiološke situacije, a Vladu da uloži dodatne napore kako bi i dalje očuvala stabilnost budžeta i pomogla privrednicima.

Izvršni komitet SNSD je konstatovao da Republika Srpska u ovoj fazi epidemije ima dovoljno maski, rukavica i respiratora.

Potrebno je, smatraju, da građani striktno poštuju mjere, a lica na odgovornim pozicijama budu kažnjena i za najmanji propust.

Prijedlogom smjene svojih kadrova iz rukovodstava Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini počeli su primjenu politike u kojoj nema mjesta tolerisanju kršenja epidemioloških mjera.

- Nemoguće je bilo da se dozvoli da u vrijeme širenja pandemije da pola medicinskog osoblja ili cijelo Odjeljenje organizuje fudbalsku utakmicu i druženje poslije toga, odakle se jasno moglo vidjeti da se virus raširio u okviru bolnice. Mora se snositi odgovornost za te stvari - izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.



Dodik je podržao načelan prijedlog ljekara o uvođenju obaveze nošenja maske na otvorenom u situacijama povećanog rizika. Uskoro će, kaže, stručnjaci precizirati tu mjeru.

- Kad sam pitao trebaju li dodatne mjere rečeno je da treba razmišljati o tome da se maske nose i vani, pogotovo ako je to u grupama i ako nije moguće obezbijediti distancu. Tad se moraju nositi iako je spoljna sredina - rekao je Dodik.

SNSD je pohvalio Vladu jer je održala stabilnost budžeta u okolnostima pada BDP-a za 3.3 i industrijske proizvodnje za 6.8 odsto. Ohrabruju ih i redovne isplate penzije i očuvan iznos prosječne plate od 950 maraka. Brinu ih pokazatelji stanja u ugostiteljstvu, prerađivačkoj i transportnoj oblasti.

- Ne može se sva pažnja vlasti usmjeravati samo na stabilnost budžeta. Moramo kreirati mjere, kao što su bile Kompenzacioni ili Garantni fond. I dalje na taj način treba da obezbjeđujemo sredstva da pomognemo određenim segmentima privrede - istakao je Dodik.

Ublažavanje krize otežavaju i bošnjačke blokade u zajedničkim institucijama, kaže Dodik. Ilustruje to i nedavnim neuspjehom imenovanja srpskih kadrova u RAK i SIPU.

- Postoji svjesna opstrukcija imenovanja Srba. Ne poštuju se ni dogovori. Nama ostaje jedino da sad počnemo primjenjivati reciprocitet i da Stranci demokratske akcije koja ima neke zahtjeve u vezi sa imenovanjem ministra kažemo prvo vi imenujte ove ljude pa ćemo i mi vaše - izjavio je Dodik.

Dodik naglašava da su se u neiskrenost SDA uvjerili i predstavnici međunarodne zajednice koji su prisustvovali dogovoru u Istočnom Sarajevu.