latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:31 ⇒ 19:51 | Autor: B92

Vimbldon isplaćuje teniserima novčane nagrade iako je turnir otkazan

Organizatori Vimbldona saopštili su da će isplatiti novčane nagrade za 620 tenisera uprkos tome što je taj londonski grend slem otkazan zbog virusa korona.
Vimbldon (foto:Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images) -
Vimbldon (foto:Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images)

Ukupan nagradni fond Vimbldona je 12,5 miliona dolara. Poslije konsultacija sa osiguranjem, odlučeno je da će 256 igrača koji bi igrali u glavnom žrebu dobiti po 31.000 dolara, dok će 224 igrača koji bi nastupali u kvalifikacijama dobiti po 15.600 dolara.

Takođe, 120 igrača koji bi igrali u dublu dobiće po 7.800 dolara, a 20 igrača u invalidskim kolicima dobiće po 7.500 dolara, odnosno po 5.000 dolara.

- Odmah po otkazivanju Vimbldona, usmerili smo pažnju na to kako možemo da pomognemo onima koji omogućavaju da se turnir odvija. Znamo da su ovi mjeseci nesigurnosti bili briga za sve. Mnogi igrači su imali finansijskih teškoća a oni bi sasvim opravdano očekivali da zarade nagradu na Vimbldonu na osnovu svojih rejtinga - rekao je izvršni direktor turnira Ričard Luis.

Vimbldon je otkazan prvi put od 1945. godine.

- Drago nam je što nam je naša polisa osiguranja omogućila da prepoznamo uticaj otkazivanja turnira na igrače i što smo sada u situaciji da ponudimo ove iznose kao nagradu za naporan rad koji su uložili u građenje svog renkinga do tačke kada bi izborili učešće na ovogodišnjem turniru - dodao je Luis.

Takođe, saopšteno je i da se prvi put od 2002. godine menja sistem određivanja nosioca, pa će od naredne godine nosioci za muški singl biti određivani isključivo na osnovu renkinga. U ženskoj konkurenciji neće biti promjena.