latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:58 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Ratari u Srpskoj nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice (VIDEO)

U toku je žetva pšenice, koja je u Srpskoj zasijana na 43.670 hektara. Ratari su zadovoljni rodom i kvalitetom, ali ne i otkupnom cijenom od 30 pfeniga po kilogramu, koja je za otkupljivače realna.
Pšenica - žetva - Foto: RTRS
Pšenica - žetvaFoto: RTRS

Poljoprivrednici koji imaju uslove skladištiće ovogodišnji i čekati povoljniju cijenu. Smatraju da bi trebalo da bude bar za 10 pfeniga veća.

Pšenica se izborila sa sušnom zimom i proljećem, a potom i sa 200 litara kiše u periodu nalivanja zrna, pa će silosi ipak biti puni. Prosječan prinos je preko šest tona po hektaru.

Zbog vremenskih neprilika na PD "Semberija" prvi put se istovremeno žanju uljana repica na 270 hektara i pšenica na 820 hektara.

- Svi kombajni su angažovani na žetvi pšenice koja je izuzetno dobrog kvaliteta. Hetolitarska težina je 78  - izjavio je šef Ratarske proizvodnje u PD "Semberija" Dragiša Aleksić. 

Rod dobar, ali ne i cijena. Otkupljivači nude 30 pfeniga po kilogramu.

Cijena koja je za proizvođače mala, za otkupljivače je realna. Formira je, kažu, okruženje .

- Realna je cijena 30 feninga mada se dešava da je u okruženju i EU prinos relativno dobar. Ušlo se sa velikim količinama stare pšenice u žetvu ,pa izgleda da cijena pada. Čak se priča da će i u Srbiji da mijenjaju cijenu. Mislili su da izađu sa 18 dinara, a čujem da je već počela otkupna sa 16 dinara - rekao je Zoran Stojanović iz mlina "Stojanović" Ruhotina.

Hektolitarska težina ovogodišnjeg roda je 80 kilograma i više, iznad standarda. Da li će tako i ostati zavisi od vremenskih prilika do kraja žetve.

- Mi zadnjih nekoliko godina na tržištu i u proizvodnji imamo sorte lošijeg tehnološkog kvaliteta, a one su nešto prinosnije. Јoš nije uvedeno da se baš plaća samo kvaliteta, pa se vrtimo u krug - izjavio je Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Podsticaj za proizvodnju pšenice za 2020. godinu bio je 300, umjesto dosadašnjih 200 maraka po hektaru,u z uslov da je zasijana deklarisana pšenica, a da su poljoprivrednici izmirili poreske obaveze i zasijali najmanje jedan i po hektar.