latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:01 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Tehnološki razvoj nezamisliv bez Teslinih izuma (FOTO/VIDEO)

Savez inovatora Republike Srpske i Elektrokrajina Banjaluka obilježili su 164 godine od rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji čovječanstva.
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Nikole Tesle - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Nikole TesleFoto: SRNA

Ovim povodom, dodijeljene su medalje inovatorima čiji su patenti na Salonu inovacija "Arhimed" u Moskvi, dobili visoke ocjene.

Petar Katić, učenik drugog razreda Gimnazije u Banjaluci sa timom od pet članova napravio je aplikaciju "ENTAP". Kaže da mu je ovo priznanje kruna u odnosu na ostale.

- Mi smo napravili aplikaciju "ENTAP" koja predstavlja pomagala na časovima hemije i spoj hemije, kao i informatike, koji treba da pomogne profesorima u predavanjima i održavanju nastave, kao i učenicima u shvatanju gradiva - objasnio je Katić.

Mladim inovatorima uručene zlatne medalje sa Salona inovacija "Arhimed", Foto: SRNA

Јedna od nagrađenih inovacija je i pulsni detonacioni mlazni motor. Inovator Zoran Vujinović kaže da se ovim projektom stavlja u ravan sa vodećim tehnološkim silama.

- Radi se o pulsnom detonacionom mlazom na motoru. To je prvi projekat u istoriji. Radi se o unapređenju tehnologije koja će dovesti do praktične primjene - rekao je inovator iz Banjaluke Zoran Vujinović.

Značaj Nikole Tesle je nemjerljiv, njegova otkrića se i danas koriste, a novi se prave na osnovu patenata koje je osmislio.

Duh njegovog rada prožet je kroz inovatore, ističu u Savezu inovatora.

- Posebno sam ponosna što je Savez inovatora Srpske svojim aktivnostima doprinio da se inovatorstvo masovnije njeguje u osnovnim i srednjim školama. Činjenica da su danas uručene zlatne medalje sa Salona inovacija "Arhimed" u Moskvi za banjalučku Gimnaziju i njene inovatore i za bijeljinsku Tehničku školu, govori da ima mogućnosti da mladi pokažu svoj potencijal - rekla je član upravnog Odbora Saveza inovatora Republike Srpske Gordana Lihović.

- "Elektrokrajina" će u svom radu i dalje nastaviti da podržava ovakve projekte i kroz sponzorstvo razne projekte koje se tiču inovacija pronalazka i slično - izjavio je portparol "Elektrokrajine" Banjaluka Predrag Klincov.

Zbog epidemiološke situacije mladi inovatori svoje radove ove godine moći će da predstave na virtuelnoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih".