latinica  ћирилица
10/07/2020 |  21:53 ⇒ 11/07/2020 | 00:07 | Autor: RTS

Kamenice, baklje i incidenti ispred Skupštine, policija spriječila blokadu auto-puta kod Novog Sada (FOTO)

Četvrti dan zaredom u Beogradu se održava protest građana nezadovoljnih radom vlasti. Demonstranti bacali kamenice, baklje i petarde ka vratima Skupštine Srbije, došlo je i do incidenata.
Beograd: demonstranti - zapaljene baklje -
Beograd: demonstranti - zapaljene baklje

Reporter RTS-a ispred Skupštine javlja da je situacija sada nešto mirnija, ali povremeno lete baklje ka Skuptšini. Dio demonstranata poziva policiju na ulazu u Skupštinu da skinu opremu. 

Јake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija nalaze se ispred i oko Skupštine.

Policajci na konjima nalaze se u Kosovskoj ulici, javlja reporter RTS-a koji se nalazi na početku Bulevara kralja Aleksandra.

Novosađani krenuli prema auto-putu (Foto: 021.rs)

Okupljanje građana počelo je oko 19.00 ispred Narodne Skupštine u Beogradu. Iako je protest počeo mirno, oko 21.30 grupa demonstranata bacala je baklje, kamenice i petarde ka vratima Skupštine.

Policija je saopštila da je jedan muškarac uhapšen zbog sumnje da je večeras na protestu nakon svađe nožem zadao ubod u predelu desne noge 32-godišnjem muškarcu. 

Јedna grupa demonstranata oborila je zaštitnu ogradu ispred Skupštine i flašama gađala obezbjeđenje u civilu.

Više puta je došlo do manjih verbalnih sukoba sukobljenih frakcija, uglavnom ljevičara i desničara.

Prisutni su i građani koji za sebe kažu da ne pripadaju ni jednoj struji, već da su tu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Beograd: demonstranti pred skupštinom

Oni traže smjenu Kriznog štaba, poručuju da ne žele da budu jeftina radna snaga i traže bolji zdravstveni sistem.

Primjećeno je i nekoliko grupa policajaca, kao i patrola na motorima na Trgu Nikole Pašića.

Uoči početka protesta, društvenim mrežama širio se poziv građanima da, za razliku od juče kada su protest izrazili sjedenjem na platou ispred Skupštine, danas "ustanu i dignu glas".

Za sada se niko nije izjasnio kao organizator protesta, a na pozivu koji je objavljen na društvenim mrežama pisalo je da je svaka osoba pojedinačno vođa protesta.

Protesti u više gradova Srbije
Protest se održava i u Novom Sadu, a grupa građana krenula je ka auto-putu za Beograd sa namjerom da ga blokiraju.

Kordon policije blokirao je regionalni put Novi Sad – Zrenjanin kako Novosađani koji protestuju ne bi došlo do auto-puta. 

Poslije sat vremena stajanja ispred kordona, demonstranti su se uputili nazad ka centru grada.

Kragujevčani su se okupili na platou ispred zgrade Gradske uprave. Kako kažu, došli su spontano i iza njih ne stoji nijedna politička partija ili neka druga organizacija.

Novi Sad - protesti (foto:021.rs)

Žele da da izraze nezadovoljstvo zbog stanja u zemlji i rada aktuelne vlasti.

Protest protiče mirno, nema govornika, a dio demonstranata sjedi na travi. Nema ni policije.

Treći dan protestuju i Kruševljani. Građani koji su se odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, okupili su se u 19 časova kod spomenika Kosovskim junacima, kako bi iskazali nezadovoljstvo radom vlasti i izvještavanjem RTS-a. 

Nezadovoljni građani u koloni su došli do sjedišta SNS-a gde su skandirali Srbiji, pjevali himnu. U obraćanju su govorili o uskraćenim pravima građana na slobodu mišljenja, zalaganju za nestranačko zapošljavanje. 

Tokom šetnje učesnici su pozivali građane da im se pridruže. Protest je, za razliku od prethodne dvije večeri, završen obilaskom kruševačkih svetinja. 

Grupa građana okupila se i u Čačku. Uz miran protest za sada poručuju da se ograđuju od ispada grupe demonstranata koji su juče kamenovali sjedište SNS-a u tom gradu. Prisutan je i lider Dveri Boško Obradović. 

Poslije mirne protestne šetnje do zgrade Policijske uprave i glavnim gradskim ulicama, demonstranti u Čačku su se razišli.

I večeras se na protestu ispred Gradske kuće okupila grupa Užičana, koja je potom, uz zvižduke i skandiranje prošetala do sedišta Gradskog odbora SNS.

Tu su demonstranti ponovo jajima i farbom, gađali sjedište SNS-a i plakat sa likom Aleksandra Vučića uz pogrdne povike.

Protest je završen ponovnim okupljanjem ispred Gradske kuće, oko 21 sat, bez incidenata.

Građani u centru Јagodine i večeras su protestovalo protiv aktuelne vlasti uz skandiranje, pištaljke i vuvuzele. Učesnici skupa krenuli su zatim u šetnju glavnom gradskom ulicom.

Nekolicina građana koji su bili u povorci skinuli su dio plakata sa bilborda, što je pojedine učesnike odvratilo od dalje šetnje jer, kako kažu, žele da mirno iskažu svoje nezadovoljstvo bez ikakvog rušenja i uništavanja.

Tokom šetnje koja se završila na glavnom gradskom trgu nije bilo pripadnika policije u uniformama.

U Nišu je protest počeo oko 19.30 ispred Skupštine grada. Okupljeni su blokirali ulicu Nikole Pašića, a zatim krenuli u protestnu šetnju. 

Oni traže istinite informaije o broju umrlih od virusa korona i odgovornost za prekomjernu upotrebu sile od strane policije. Protest protiče bez incidenata. 

Kao i prethodne dvije večeri, na Širokoj čaršiji u Leskovcu okupili su se građani koji pružaju podršku demonstrantima u Beogradu.

Bez ikakvih političkih obilježja, zviždanjem izrazili su svoje nezadovoljstvo. Nije bilo protestne šetnje. 

Drugo veče zaredom, oko 19 časova ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu okupili su se građani, među kojima su uglavnom mladi, nezadovoljni merama koje su uvedene zbog širenja virusa korona i najavom njihovog pooštravanja.

Za širenje virusa okrivljuju vlast, traže ostavku i odgovornost kriznog štaba i otkrivanje, kako kažu, istinitih podataka o epidemiji.

Čuli su se i zahtjevi da za ugostitelje važe iste mjere u cijeloj zemlji i da ne budu u nepovoljnijem položaju od kladionica.

Traže i da, država, ako im već ograničava rad privatnika, obezbejdi i pomoć kako bi mogli da isplate radnike.

Јasnog organizatora nije bilo, a poziv za okupljanje poslat je preko društvenih mreža. Učesnici protesta su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Protest teče mirno i bez incidenata.

Subotičani su se večeras ponovo okupili oko Plave fontane u centru grada da bi protestovali protiv postupanja vlasti u vreme epidemije.

Održan je miran protest, bez stranačkih obilježja. Јedan demostrant je nosio zastavu Srbije.

Organizatori su pozvali učesnike na dostojanstveno i pristojno ponašanje.

Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića i najave uvođenje policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u srijedu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata. 

Za razliku od nereda u utorak i srijedu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.

Povezane vijesti:

Privedeno 19 demonstranata

Povređena dva pripadnika Žandarmerije

Policija zauzela plato ispred Skupštine i potiskuje demonstrante

Mirna situacija u Novom Sadu

Nema incidenata između Skupštine i glavne Pošte

Stefanović: Brutalne scene nasilja, policija mora da reaguje