latinica  ћирилица
11/07/2020 |  08:35 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Prije pet godina pokušano ubistvo Aleksandra Vučića u Potočarima

Na današnji dan prije pet godina u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice pokušano je ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, a napadači nikada nisu uhapšeni i procesuirani.
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: TANЈUG
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: TANЈUG

Vučić je 11. jula 2015. godine zasut kamenicama i drugim predmetima, a masa je, uzvikujući "Alahu ekber", nasrnula na obezbjeđenje u pokušaju da stigne do njega.

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje, Vučić je zasut kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih raka, upaljačima, flašama i drugim predmetima, uz psovke, opštu galamu i povike: "Ubij četnika".

Zahvaljujući svom obezbjeđenju i pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Vučić je izbjegao linč.

Predmeti su letjeli sa svih strana iz okupljene mase.

Kao i mnogi drugi slučajevi u BiH, predmet "Vučić" završio je nerasvijetljen u nekoj fioci kod istražnih i pravosudnih organa BiH.

Ni do danas niko nije optužen, niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti nije smijenjen, niti podnio ostavku.

Inicijativa za smjenu tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića je odbačena.

Vilić je 1. jula te 2015. godine posjetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsjednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbjednosnim procjenama vezanim za taj skup.

Pokušaj ubistva današnjeg predsjedika Srbije u Potočarima i višegodišnje odsustvo bilo kakave reakcije bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu već pet godina baca tamnu mrlju, kako na bošnjačku politiku tako i na organizaciju tradicionalne komemoracije.