latinica  ћирилица
11/07/2020 |  12:11 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Šamac: Žetva pšenice u punom jeku

Na području Šamca žetva pšenice je punom jeku. Rod je skinut sa polovine od ukupno 2.800 hektara oranica. Prinosi su od četiri do osam tona po hektaru, u zavisnosti od sorte pšenice, kvaliteta zemljišta i agrotehnike.

Branislav Savić iz Srpske Tišine zadovoljan je kvalitetom pšenice i natprosječnim prinosom od osam tona po hektaru. Problem je kome i po kojoj cijeni prodati pšenicu, jer ona po kojoj se sada vrši otkup, kaže, ne opravdava troškove proizvodnje.

- Dovezemo im gotovu robu koja je kvalitetna, a taj otkup oni rade kako hoće i samim tim nama poljoprivrednicima to ide na štetu i tu je najveći problem što se tiče tog otkupa - rekao je Savić.

Mlinari na ovom području pšenicu otkupljuju po cijeni od 25 do 30 pfeninga po kilogramu. Godina je bila rodna, kvalitet zrna dobar, a uz primjenu pune agrotehnike- prinos i do osam tona po hektaru.

- Tamo gdje je primijeljena puna agrotehnika, gdje je izvršena sjetva u optimalnom vremenskom roku, ukoliko je korišteno deklarisano sjeme i gdje je izvršena zaštita od korova i bolesti, prinosi su iznad prosjeka i kvalitet zrna veoma dobar - naveo je Velibor Đokić agronom.

Strna žita su na šamačkom području zauzimala 3.200 hektara. Uskoro počinje žetva zobi i tritikala, a ječam i uljana repica su skinuti s njiva. Žetva pšenice na preostalih hiljadu i po hektara biće završena u narednih deset dana.