X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/07/2020 |  16:14 ⇒ 16:16 | Izvor: TANЈUG

Srbija zasad ne planira pooštravanje mjera na granicama

Pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji za sada nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije virusa korona na graničnim prelazima primjenjuju adekvatne mjere kontrole.
Granični prelaz Batrovci (foto: Tanjug - Uprava carina Srbije) -
Granični prelaz Batrovci (foto: Tanjug - Uprava carina Srbije)

On je za Tanjug naveo da se srpskim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma virusa korona i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gdej bi ta lica mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

To, podsjeća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mejra samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procjene trenutne epidemiološke situacije u regionu.

Milanov navodi da pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima za sada nije u planu i dodaje da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona.

U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno sa epidemiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor sa takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.

- Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za Kovid-19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rješenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mjestu boravka radi daljeg liječenja ili bi bio neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i liječenje - pojasnio je Milanov.

Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u Srbiju unaprijed mogu dobiti podaci od srpskog diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.

- Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju - dodao je Milanov.