latinica  ћирилица
11/07/2020 |  17:33 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

Kosačev: Promjena statusa Aja Sofije - prevladala unutrašnja politika

Odluka Turske da pretvori muzej Aja Sofija u džamiju izazvaće negativan odgovor hrišćanskog svijeta, rekao je ruski senator Konstantin Kosačev.
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs) -
Konstantin Kosačev (foto: mc.rs)

Kosačev je stava da će Ankara od sada u očima svijeta biti neko ko je narušio vjerski balans, čime će izgubiti odlike značajnog regionalnog igrača, što je, smatra, velika šteta.

- Ova crkva biće ponovo korištena kao džamija i to će sigurno izazvati negativan odgovor cijelog hrišćanskog svijeta - rekao je Kosačev, koji predvodi Odbor za spoljne poslove ruskog parlamenta.

Senator je rekao da je Aja Sofija "veoma važno sveto mjesto za globalno hrišćanstvo, koje je direktno povezano sa njegovom istorijom".

- Prema tome, pretpostavka da je sudbina jednog arhitektonskog spomenika unutrašnje pitanje jedne zemlje nije primjenjiva u ovom slučaju - poručio je Kosačev.

Kosačev je istakao da su ovom slučaju prevladala pitanja unutrašnje politike, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan želi da na ovaj način dobije podršku među političkim snagama koje favorizuju islamizaciju Turske.

- I dalje se mogu čuti razgovori o vanrednim parlamentarnim izborima i promjena statusa Aja Sofije mogla bi da ide na ruku vlastodršcima. To je objašnjenje, ali ne i opravdanje, činjenice da će jedna jedinstvena građevina sa hrišćanskom i islamskom dekoracijom, koja je mnogo godina bila simbol vjerske tolerancije u Turskoj i šire, izgubiti svoj neutralni status muzeja - naveo je Kosačev.

Aja Sofija je vizantijski arhitektonski spomenik. Crkva je građena između 532. i 537. godine nakon što je vizantijski car Јustinijan Prvi donio dekret u tom smislu.

Poslije pada Vizantijskog carstva 1453. godine crkva je pretvorena u džamiju.

Dekretom iz 1935. godine koji je potpisao osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk Aja Sofija je pretvorena u muzej, podsjeća TASS.