latinica  ћирилица
11/07/2020 |  19:42 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Vlada Srpske realizuje program banjskog liječenja boračkih kategorija i penzionera (VIDEO)

Vlada Republike Srpske će i u ovoj godini realizovati program banjskog liječenja boračkih kategorija i penzionera, za koji će izdvojiti 400.000 maraka.
Banjsko liječenje - Foto: RTRS
Banjsko liječenjeFoto: RTRS

Programom će biti obuhvaćeni bivši borci i penzioneri iz svih dijelova Srpske, koji će biti upućeni na desetodnevno banjsko-klimatsko liječenje.

Iako program banjskog liječenja traje već godinama, borci i penzioneri, zbog pogoršane epidemiološke situacije nisu očekivali da će sredstva biti odobrena za nastavak programa.

Oko 400 bivših boraca ove godine dobiće priliku za rehabilitaciju u banjama Srpske.

- Ipak, nama je najbitnije da se projekat ne ugasi, da mi to nastavimo i u nekim boljim vremenaima. Tražićemo i više da što više boraca ode u toku godine na banjsko liječenje - istakao je Milan Đukić, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

U Udruženju penzionera, iako su prije epidemije virusa korona od Vlade dobili obećanje da će samo za liječenje ove populacije biti izdvojeno 400.000, kažu zadovoljni su, jer će u banje otići oko 500 penzionera.

Sredstva za banjsko liječenje predviđena su rebalansom budžeta, a riječ je o programu koji je Vlada dogovorila sa Boračkom organizacijom i Udruženjem penzionera, istakao je premijer Srpske Radovan Višković.

Istovremeno, i penzioneri i boračke kategorije moći će da koriste i turističke vaučere.

- Vlada je ovim mjerama željela da spoji i ugodno i korisno, jer će se na ovaj način pomoći i sektoru turizma koji, u ekonomskom smislu, trpi najveću štetu zbog pandemije, a prvenstveno populaciji kojoj je banjsko liječenje najpotrebnije. I penzioneri i boračke kategorije će istovremeno moći da koriste i turističke vaučere što će im omogućiti duži boravak uz manje troškove - rekao je Višković.

Izrazivši nadu da će se epidemiološka situacija u vezi s virusom korona smiriti u dogledno vrijeme, Višković je dodao da je cilj da se banjsko liječenje omogući i osobama koje imaju zdravstvene probleme i najniža primanja.