X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/07/2020 |  19:50 ⇒ 20:10 | Izvor: RTRS

Crnogorska vlast podigla buru Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola (VIDEO)

Crna Gora 1. jula usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.
Skupština Crne Gore - Foto: RTRS
Skupština Crne GoreFoto: RTRS

Prijedlogom zakona o istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Ovaj Zakon naravno nije prihvaćen u tradicionalnoj Crnoj Gori. Narod ogorčen zbog usvajanja ovakvog Zakona. Reakcije naroda i srpskih opozicionara oštre.

Crnogorci koji baštine tradicionalne vrijednosti smatraju da svako ima pravo na svoju seksualnu opredijeljenost, ali ne i na posebne zakone.

- Ovo je korak dalje od nečeg što je naš identitet i naša tradicija. To je urušavanje porodičnih vrijednosti - kaže student Mati Uljarević.

Srpski političari u državi koja je po svemu sudeći antisrpska bojkotovali su sjednicu parlamenta kada je raspravljano o ovom Zakonu, a protiv Zakona glasali su nacionalni predstavnici Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.

42 glasa DPS-a i SDP Zakon su učinila validnim.

- Ako neko želi da ističe svoju seksualnost do tog nivoa da mora da barjači da je ugrožen...tu postoji neki politički korektiv - ističe Milan Knežević, predsjednik DNP.

- To pokazuje dokle su spremni servilno da služe nekim zapadnim centrima moći. To je na bruku i sramotu Crne Gore - naglašava Milutin Đukanović, poslanik Demokratskog fronta.

I dok zvanična Crna Gora na svom evropskom putu daje punu slobodu homoseksualcima u ovoj državi, i ponosno ističe svoj evropski put i demokratičnost, slobodu pokušava da uskrati predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i njenim vjernicima.

Toliko o demokratiji u državi u kojoj je gotovo tri decenije na vlasti jedan čovjek i njegova politička partija.