latinica  ћирилица
12/07/2020 |  13:31 | Autor: SRNA

Peskov: Odnosni Vašingtona i Moskve na najnižem nivou u istoriji

Odnosi između SAD i Rusije "bukvalno" su pali na najnižu tačku u istoriji i cjelokupna situacija je teška, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov - Foto: arhiv
Dmitrij PeskovFoto: arhiv

- Situacija je teška u vezi sa bilateralnim odnosima i vjerovatno u smislu odgovornosti naše dvije zemlje za multilateralne odnose, prevashodno što se tiče kontrole oružja i globalne stabilnosti - izjavio je Peskov.

Peskov je istakao da ruski i američki eksperti trenutno uspostavljaju kontakt kako bi razmotrili sporazume o kontroli naoružanja, ali je dodao da je postignut mali napredak u postizanju razumijevanja o značaju očuvanja postojećih dogovora kao što je Novi START, prenosi Sputnjik.

- SAD i Rusija su odgovorne za kontrolu nuklearnog naoružanja jer arsenali drugih zemalja, kao što je Kina, nisu blizu onih koje posjeduju Vašington i Moskva - rekao je Peskov.

Osim stalne prakse primjene jednostranih sankcija protiv Rusija SAD nedavno su okončale obavezujuće sporazume o kontroli naoružanja, a Novi START je bio jedini još na snazi nakon što je Vašington odbacio sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/ i sporazum Otvoreno nebo sa Moskvom.