X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/07/2020 |  15:25 ⇒ 16:29 | Izvor: TANЈUG

Turisti iz Srbije odbili karantin

Grupa turista koja je ljetovala na grčkom ostrvu Evija vraća se danas u Srbiju jer je ustanovljeno da je nekoliko putnika zaraženo virusom Kovid-19, dok ostali kod kojih je ponovljeni test pokazao da su negativni nisu željeli da budu u karantinu 14 dana, kako su im tamošnje vlasti naložile, rekao je direktor Јute Aleksandar Seničić.
Grčka zastava (ilustracija) -
Grčka zastava (ilustracija)

U agenciji Nikana u Grčkoj rečeno je da ukupno tokom dana treba da se sa Evije vrati 132 srpskih turista.

Seničić je rekao da su Grci insistirali da se, nakon što se ispostavilo da u grupi ima zaraženih, test ponovi i da mimo onih koji su već bili pozitivni, nije bilo novih zaraženih.

Kaže da je potom otklonjen nesporazum, jer su tamošnje vlasti tražile i da negativni ostanu u karantinu preventivno, što su srpski turisti odbili.

– Tu je došlo do problema, a onda je krizni štab ostrva naložio da naši putnici moraju da napuste ostrvo, ako ne žele u karantin – navodi Seničić.

Predviđeno je bilo da jedna grupa u kojoj su zaraženi turisti dođe danas autobusima do granice sa Bugarskom i da ih odatle dalje preuzme agencija preko koje su putovali.

Druga grupa u kojoj su negativni na Kovid-19 je trebalo da dođe direktno autobusima u Srbiju.

Navodi da je ovakva neprijatna situacija pokazatelj da svuda vlada strah od širenja virusa, ali da je dobro što će putnici biti obeštećeni.

Kaže i da su im Grci ponudili mogućnost da sljedeće godine besplatno ljetuju.

– U ostalim mjestima u Grčkoj turisti iz Srbije nesmetano provode odmor, a testiranja pokazuju da ima sporadično zaraženih koji dolaze u karantine i da nema većih problema – navodi Seničić.

Ističe da su ovakve i slične situacije u kojima je neophodna hospitalizacija pokazatelj koliko je važno na vrijeme obezbijediti putno zdravstveno osiguranje.

Vlasnica turističke agencije Nikana u Grčkoj Ana Nikolić rekla je u izjavi Tanjugu da se tokom dana vraćaju sa Evije svi srpski turisti koji su bili u grupi gdje je bilo zaraženih, njih ukupno 132, pošto su tri agencije spajale turiste u autobusima.

Takođe, od devet turista koji su zaraženi, njih sedam je vraćeno posebnim autobusom, dok je jedan bračni par mora da ostane pošto je muškarac dijabetičar, dodala je ona.