latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:40 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od odbrane Doboja (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-krsta u dobojskom naselju Vila obilježeno je 28 godina od Petrovdanske bitke za odbranu grada. U borbama su stradala 34 borca VRS, a ranjeno 76.
Dobojsko naselje Vila - parastos - Foto: SRNA
Dobojsko naselje Vila - parastosFoto: SRNA

Okružiti i zauzeti Doboj bio je glavni cilj napada neprijateljskih snaga iz pravca Јelaha i Tešnja.

Grad je cijeli dan granatiran, linije srpske vojske probijene, ali namjere hrvatsko-muslimanskih snaga osujećene. Na prvoj liniji odbrane bio je tada i Zoran Dević.

- Sjećam se svih svojih drugara koje sam iznio ranjene, mrtve, a onda na kraju među njima sam bio i ja teško ranjen. Bilo je tu vojske, policije, ali glavnu ulogu su odigrali odvažna grupa pripadnika MUP-a 13.čete CЈB Doboj - prepričava Dević.

Dimšo Živanović, ratni starješina Dobojske brigade ističe kao najteži prelazni momenat kada je u rovovima ostalo malo boraca, a nije imao ko da izvuče ranjenike. Dok nije pristigla pomoć, Živanović pomenutu situaciju apostrofira kao najtežu.

Odbrana Doboja na Petrovdan 1992. godine ključna je za budućnost ovog grada ali i Republike Srpske. U toj bici poginula su 34 borca, a ranjeno 76.

- To je skupa cijena koju smo platili tog dana ali evo Doboj je odbranjen i obilježavanjem ovog dana odajemo počast tim ljudima koji su dali svoj život da bi Doboj bio ovakav kakav danas jeste - kaže Pero Tubić, Boračke organizacije Grada Doboj.

Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja ističe da je Petrovdan bio ključan za odbranu grada Doboja, jer je tada, kako je naveo, potvrđeno da će da će Doboj definitivno biti dio Republike Srpske.

Na spomenik na Vili, koji je podignut u znak sjećanja na poginule u Petrovdanskoj bici, njihovi saborci, porodice i poštovaoci položili su vijence.