latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:42 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Petrovdanska liturgija u Sanskom Mostu (VIDEO)

Petrovdan je danas obilježen i u Sanskom Mostu. U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, svetu arhijerejsku liturgiju, služio je episkop bihaćko – petrovački Sergije. Za brojne zasluge i doprinos tokom života, orden Svetog Save drugog reda, uručen je profesoru doktoru Vladimiru Lukiću.
Obilježavanje Petrovdana - Foto: RTRS
Obilježavanje PetrovdanaFoto: RTRS

Zbog epidemije virusa korona, ove godine, manji broj vjernika na petrovdanskoj liturgiji u Sanskom Mostu.

Među njima i malobrojni srpski povratnici u ovu opštinu, ali najviše onih iz okolnih povratničkih sela i raseljenih Srba kojima je ovaj praznik prilika za susret.

Borislav Tešić iz Lušci Palanke kod Sanskog Mosta kaže da je svima zajednički cilj da uz pomoć Boga i moleći se opstanu na svojim ognjištima.

Tešićev mještanin, Miroslav Praštalo navodi da mnogi od njih ne žive u Sanskom Mostu, međutim imaju roditelje kojima dolaze svakog vikenda.

Dok su jedni zadovoljni povratničkim životom na rodnom ognjištu, svi ipak naglašavaju da život ovdje nije lak.

- Pretežno je ovdje starije stanovništvo. Omladine i koliko ima, ona odlazi i teško je očekivati da će se vratiti u Sanski Most ali ipak trudimo se, borimo i pokušavamo da idemo naprijed - ističe Alen Marić, paroh u Sanskom Mostu.

Sergije, episkop bihaćko – petrovački poslao je poruku želje za povratak i održivost ognjištu jer, kako kaže, tu su se obreli i pronašli.

Za brojne zasluge i doprinos tokom života, među kojima su i izgradnja crkve u Dabru, ali i za učešće u rasvjetljavanju zločina u Drugom svjetskom ratu, Orden Svetog Save drugog reda uručen je profesoru doktoru Vladimiru Lukiću.

- Ovo mi je sigurno najveće, najdraže i ovo odlikovanje je moja karakteristika - kazao je Lukić.

Saša Aćić, predsjednik Udruženja "Јasenovac – Donja Gradina" navodi da je profesor Lukić posebno dao svoj doprinos u usvajanju dekleracije o genocidu počinjenom nad Srbima, Јevrejima i Romima u Drugom svjetskom od strane NDH-a u parlamentu Republike Srpske.

Na području Sanskog Mosta živi oko 1.000 srpskih povratnika.