latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:44 ⇒ 13/07/2020 | 08:29 | Autor: RTRS

Mladi ljekari UKC Srpske: Ne želimo da nam se desi italijanski scenario (VIDEO)

U Republici Srpskoj sve je veći broj mladih koji su zaraženi virusom korona. Povećava se i broj pacijenata koji dišu uz pomoć aparata za mehaničku ventilaciju. Zbog toga su mladi ljekari sa Univerzitetskog-kliničkog centra pozvali građane na poštovanje mjera i upozorili da bi neodgovornost pojedinaca, mogla dovesti do preopterećenja zdravstvenog sistema.
Mladi doktori UKC-a - Foto: RTRS
Mladi doktori UKC-aFoto: RTRS

Lijeka za virus korona još nema, a najbolja prevencija je pridržavanje datih mjera i preporuka. Ovo je apel mladih ljekara sa Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske, koji su od početka pandemije uključeni u tim na Kovid odjeljenju.

- Molim vas još jednom, držite distancu, nosite maske. To će nam pomoći svima - jasna je dr Renata Tamburić sa Klinike za unutrašnje bolesti UKC-a Republike Srpske.

Doktor Miloš Majstorović iz Klinike za kardiologiju UKC-a Republike Srpske ističe da njegove kolege i on imaju snage za veliku borbu sa pandemijom.

- Odgovorno tvrdim, sve moje kolege će se boriti do posljednjeg atoma snage za sve i jednog novooboljelog pacijenta. Samo molim vas da i vi budete sa druge strane, da i vi nas podržite. Ako mi apelujemo toliko puta na poštovanje socijalne distance i nošenje maske, molim vas da to ispoštujete - kategoričan je doktor Majstorović.

Posebno zabrinjava činjenica da je sve veći broj osoba mlađe životne dobi sa teškom kliničkom slikom, a od početka pandemije zaraženo je više od 140 djece. Suzbijanju virusa nisu pomogle ni visoke temperature.

- Problem je što epidemiološka situacija sada ne ide u najboljem pravcu i ovo je momenat da svi, prvenstveno mladi ljudi, shvate koliko je ovo ozbiljno i da se pridržavaju svih mjera - rekla je doktor Teodora Radulović sa Klinike za plućne bolesti UKC-a Republike Srpske.

Doktor Tanja Macanović Kostić sa Klinike za infektivne bolesti naglasila je kako njene kolege i cijelo osoblje UKC-a Srpske ne žele scenario koji smo viđali u Italiji i u zemljama koje imaju mnogo veći i jači zdravstveni sistem od našeg, kao i to da se iscrpe naši zdravstveni kapaciteti.

Iako ljekari i zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom, u slučaju da se nastavi ovakav priliv pacijenata, teško će biti u stanju da pruže svu neophodnu njegu, poruka je tima ljekara iz Univerzitetskog-kliničkog centra.

- Ne želimo da dođemo u situaciju da budemo pozitivni na virus korona ili neko naš da dođe u Klinički centar i da nemamo na raspolaganju krevet i odmornog ljekara spremnog da vam pomogne - upozorio je doktor Miljan Tešić sa Klinike za neurologiju.

Doktor Marko Lugonja iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske naglasio je da građani neodgovornim ponašanjem ne utiču samo na liječenja pacijenata zaraženih Kovid-virusom, to jest novim virusom korona već indirektno utiču i na zdravlje svojih porodica.

Mladi ljekari sa Kovid odjeljenja još jednom su apelovali na građane da izbjegavaju masovna okupljanja, jer će na taj način biti olakšana i njihova bitka za živote građana.