X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/07/2020 |  21:42 ⇒ 21:43 | Izvor: TANЈUG

Vlada Velike Britanije dozvolila koncerte, festivale i predstave na otvorenom

Nakon što je prošle nedjelje spremila paket mjera pomoći za muzičku industriju i sektor manifestacija od čak 1,57 milijardi funti, Vlada Velike Britanije donijela je i odluku kojom od subote, 11. jula, ponovo dozvoljava održavanje koncerata, festivala i pozorišnih predstava na otvorenom prostoru.
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Događaji će morati da prate set propisanih preporuka i zaštitnih mjera uz smanjen broj posjetilaca i preporuku za održavanje fizičke distance.

Pored otvorenih, koji su procijenjeni kao neuporedivo bezbjedniji, britanska Vlada preporučila je da se održi i manji broj događaja u zatvorenim prostorima radi testiranja načina na koji će objekti tog tipa moći da nastave s radom od jeseni.

Ovi svojevrsni pilot događaji biće održani uz drugačiji set smjernica izdatih od strane vlade za događaje u zatvorenom prostoru, a jedan od njih biće i nastup Londonskog simfonijskog orkestra, kao i predstave u pozorištu London Paladium.

Ministar kulture Velike Britanije Oliver Dauden izjavio je da je u pitanju značajno postignuće za britanske umjetnike, koji su strpljivo čekali od marta, i da to znači da će ljubitelji pozorišta i muzike prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci imati priliku da iskuse predstave i festivale na otvorenom.

Kapacitet ovih događaja biće smanjen, a organizatori su u obavezi da ulaznice izdaju u elektronskoj formi, u cilju vođenja evidencije o posjetiocima u slučaju da se javi potreba za njihovim testiranjem i praćenjem.

Ova najava britanske Vlade znači da je 11. jula počela treća faza plana za ponovno otvaranje kulturnog sektora, dok još uvijek nisu najavljeni tačni datumi početka četvrte i pete faze, koje će podrazumijevati događaje u zatvorenom prostoru sa ograničenim odnosno neograničenim brojem posjetilaca.