latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:48 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Dodik: Pukao dogovor o imenovanjima, ne zna se da li će budžet biti usvojen

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna da li će biti usvojen budžet BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da sada ne zna da li će biti usvojen budžet BiH i da više ništa ne može da kaže sa sigurnošću, jer je BiH potpuno neuspješna, propala zemlja.

On je naglasio da se na nivou BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja, pa između ostalog i za budžet, a imenovanja ne treba posmatrati kao neko "uhljebljenje" već kao princip nacionalne politike.

Podsjetivši na sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA, prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure.

- HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra odbrane Selmu Cikotića i direktora obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakoplikovalo, Bisera Turković je rekla "nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD". Vjerovatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče - rekao je Dodik za ATV.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da ih na republičkom nivou čeka perod političke borbe za status Republike Srpske zbog čega je potrebno da se oko toga okupe sve političke snage u Srpskoj.

On je rekao da je zato kreirana koalicija koja sada nosi dvije trećine podrške Vladi i okupljena je u parlamentu Republike Srpske i dodao da će sa tim koalicionim kapacitetom, kada se smiri situacija sa virusom korona, ući u promjenu Ustava, eliminisati sve probleme u vezi sa njegovom zloupotrebom i osnovnom strukturom kao što je na primjer Vijeće naroda, koje je nametnuo visoki predstavnik.

- Cilj nam je da dođemo do novog ustava u kome ćemo učiniti još efikasnijom, transparentnijom i bržom Republiku Srpsku - rekao je Dodik i dodao da je drugi dio te političke borbe ovo što se dešava na nivou BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je i na činjenicu da se na nivou BiH razotkrila politika u vezi sa migrantima, tako što je bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić okrivio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministra inostranih poslova Biseru Turković i njihovu partiju SDA da se migranti organizovano dovode u BiH da bi vršili pritisak.

Dodik je ponovio da na teritoriji Srpske neće biti formirani kampovi za smještaj migranata iako je Savjet ministara u kojem je bio lider SDS-a Mirko Šarović donio odluku o tri kampa u Bijeljini, Zalužanima i u Trnovu.

Govoreći o formiranju CIK-a BiH, Dodik je rekao da je postojao dogovor Mirka Šarovića i Bakira Izetbegovića prilikom formiranja Centralne izborne komisije koja je lokalne izbore nezakonito prolongirala za novembar.

- Mi se ponašamo kao da će izbori biti u prvoj nedjelji oktobra - rekao je Dodik, te dodao da na izbore idu sa odgovornim ljudima jer će ključ za rješavanje problema i posljedica od virusa korona biti u tome da li je politička situacija stabilna ili nije.

On je ocijenio da je sadašnji SDS na čelu sa Mirkom Šarovićem podanički i da nema veze sa onim izvornim, te da su ga napustili mnogi, od Nenada Stevandića do Darka Banjca, Obrena Petrovića, Miće Mićića i drugih.

Dodik je rekao da je SDS stranka koje danas "nema nigdje", koja priča o nekoj snazi, a nema kandidata za gradonačelnika Banjaluke, te da je služila i služi da se ostvare pojedini ciljevi PDP-a.

On je naglasio da sa srpskim opozicionim strankama nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkom kandidatu u Srebrenici, kao što ranije nije bilo ni dogovora u vezi sa Ustavnim sudom BiH i prestankom mandata stranim sudijama.

U vrijeme kada je epidemija virusa korona uticala na privrede zemalja u cijelom svijetu, Dodik je rekao da je u ovom momentu važno upravljati situacijom, te da je želja da se pomogne svakom čovjeku.

- Radimo stvari da se očuvamo kao Republika i kao zajednica. U to treba imati povjerenja - naveo je Dodik.

Govoreći o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, Dodik je ponovio stav da u Srebrenici nije bio genocid nad bošnjačkim narodom već zločin koji je odnio mnogo života, ali i zločin koji se događao u kontinuitetu od 1992. godine od momenta kada su muslimani, kada rata još nije bilo, ubili Srbina, poslanika Skupštine BiH, kojeg je lično znao.

Kada je riječ o protestima u Beogradu, Dodik je osudio nasilje i rušenje grada, navodeći da se stavovi mogu izražavati mirnim protestom.

- Zašto da se lupa Skupština Srbije? Kao čovjek sam veoma razočaran činjenicom da ima takvih koji su spremni da lupaju narodnu i državnu imovinu. Neko će morati da plati da se to popravi. Tu dimenziju apsolutno ne podržavam i mislim da država mora represivnije da preduzme mjere u tom pogledu - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je SNS pobijedio u Srbiji, da su izbori legalni i legitimni koje niko nije osporio, te da izlaznost jeste bila nešto manja nego inače, ali veoma reprezentativna za ovo vrijeme.