latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:56 ⇒ 21:58 | Autor: TANЈUG

Vučić: Molim građane za disciplinu, pobijedićemo virus korona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima dovoljno medicinske opreme i odgovorne zdravstvene radnike. Pobijedićemo virus korona, kako u prvom, tako ćemo i drugom talasu, poručio je Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Aleksandar Vučić je zamolio večaras sve građane Srbije za disciplinu i odgovornost. "Pobedićemo koronu, garantujem", rekao je Vučić za TV Pink.

Istakao je da su članovi Kriznog štaba časni i odgovorni ljudi.

Vučić je zamolio građane da vjeruju državi i ljekarima, koji su vrhunski, i ukazao da su bolnice danas mnogo bolje nego ranije.

Osvrnuo se i na opremu, dodajući da je nedavno na RTS-u pročitao jedan broj respiratora, navodeći da je dodato još 264.

- Imamo, sa slobodnima, još 1.136 čistih kliničkih, stacionarnih respiratora. Ne pričam o pumpama za anesteziju. To pokazuje koliko je država spremna. Ovo sve je u skladištu u Krnjiševcima. Tamo imamo dodatnih mobilnih respiratora 115, aparata za anesteziju 102, monitora 467, infuzionih pumpi 891, defibrilatora 154, EKG aparata 57, dekontaminatora vazduha 54, sterilizatora 16 i tako dalje - objasnio je Vučić.

Ljudi, kako je istakao, ne treba da brinu, jer država ima medicinsku opremu i odgovorne ljekare.

Naveo je da ima 185.000 testova, a da za dva dana stiže novih 65.000, podsećajući da je Srbija testirala pola miliona građana, ubjedljivo najviše.

Međutim, ukazuje da, ako priliv ljudi u bolnice bude velik neće biti mjesta da se smjeste.

Naveo je da trenutno u Areni ima 137 pacijenata, i dodao da su ugroženi mlađi koji su gojazni ili imaju druge bolesti, ali i da stariji i dalje sve više umiru.

- Nemojte da brinete, pobijedićemo virus korona, kako i u prvom tako ćemo i drugom talasu. Samo je potrebno da pokažemo tu vrstu jedinstva i zajedništva, i da razumijemo da je taj protivnik veoma opasan - ponovio je Vučić.

Naglasio je da se radi o vrlo teškoj bolesti, vrlo opasnoj infekciji.