X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/07/2020 |  21:59 ⇒ 13/07/2020 | 07:45 | Izvor: SRNA

Sjeverna Makedonija: Od ponoći predizborna tišina

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć se završava predizborna kampanja i počinje trodnevna tišina pred vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani u srijedu, 15. jula.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obilježili su oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funkcionera dvije najveće partije, vladajućeg lijevog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i opozicionog, konzervativnog VMRO DPMNE.

Ti snimci, koji bi trebalo da kompromituju lidere dvije suprotstavljene partije, SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i njihove saradnike, objavljivani su na Јutjubu i prenošeni u medijima, a autor je ostao anoniman.

Prema analizi građanske organizacije "Civil", kampanja za desete po redu parlamentarne izbore je bila "veoma prljava, uz svakodnevno širenje lažnih vijesti i dezinformacija, kleveta, verbalnog nasilja, uvreda i govora mržnje".

Kampanja prvi put zbog epidemije kovida-19 nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na manjim okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mjere.

Koalicija SDSM i manje albanske partije Besa, "Možemo", kampanju je bazirala na tome šta je u posljednje dvije i po godine uradila vlada u evroatlantskoj integraciji i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana "Obnova Makedonije", osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom za premijera Albanca i na tome bazirala kampanju.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji će prvi put trajati tri dana zbog pandemije virusa korona. Sutra će glasati oboljeli od virusa koji su se prijavili, drugi dan je namijenjen nemoćnim, bolesnicima i zatvorenicima, dok će u srijedu na izborni dan glasati svi ostali punoljetni građani.

Izbori će 15. jula početi u 7.00 časova i trajati do 21.00 čas kako bi se izbjegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije.

Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa ima 1.814.263 birača.