X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/07/2020 |  07:38 ⇒ 09:27 | Izvor: SRNA

Vučić: Poštovanje za srebreničke žrtve, ali bez ponižavanja Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je da Srbija mora da pokaže pijetet prema žrtvama Srebrenice, ali da neće dozvoliti da je iko ponižava, niti da se zaborave srpske žrtve i stratišta.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram/Budućnost Srbije) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram/Budućnost Srbije)

On je rekao da je važno da Srbija razumije emocije Bošnjaka, sa kojima mora da popravi odnose, ali ne po cijenu poniženja i ispunjavanja svih zahtjeva, već uz dijalog o svim pitanjima.

Vučić je, govoreći o još jednoj godišnjici zločina u Srebrenici, rekao da je važno da Srbija to mora da uradi na ozbiljan način i da Srbi, ako pokažu pijetet prema srebreničkim žrtvama, ne mogu da očekuju drugačije ni za svoje žrtve.

- Da, moramo da govorimo o užasu koji se dogodio u Srebrenici, moramo, ali moramo da govorimo i o Bratuncu i našim stratištima. Ako oni negiraju Јasenovac, mi ne možemo da negiramo Srebrenicu - rekao je Vučić sinoć za TV "Pink".

Napominjući da je progonjeno bezbroj srpskih oficira, Vučić je dodao da je jedini način da budu gonjeni oni koji su izvršili zločin nad Srbima bio donošenje srpskog zakona koji je omogućio da se sudi za te zločine.

- Važno je da svaki zločinac odgovara, bez obzira na naciju, a da vi kažete da ubijanje u Kravici nije zločin to je strašno - rekao je Vučić.

On je dodao da je poznat stav Srbije prema Srebrenici. "Naš stav će biti, ne da komšiji crkne krava, već da se zajednički borimo. Ne možete Srbiju da ponižavate, to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

On je rekao da Srbiju čeka teška bitka za Kosovo, ali da sada u svijetu pričaju o nemirima i neredima u Srbiji, a ne o tome da je Srbija imala najveći ekonomski rast u kvartalu.

- To je oslabilo našu poziciju. I ljudi na Kosovu, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori ne treba da se sekiraju, uvijek ćemo im pomoći - rekao je predsjednik Srbije.

On je istakao da Srbiji evropski put zavisi od pregovora sa Albancima, te da je od četvrtka čekaju teški razgovori u Briselu.

- Ne smemo da zemlju ostavimo u teškoj situaciji, da se izolujemo, a sa druge strane moramo da sačuvamo naše vitalne interese. Pokušaćemo da nađemo rešenja, da se mirimo sa Albancima, a da ne ugrozimo vitalne interese. Da izvučemo najviše, vratimo nešto što su neki izgubili - dodao je Vučić.

Rekao je da ne želi da optužuje nijednu zemlju za umiješanost u proteste u Srbiji, te da nema nijedan dokaz za to da Rusi stoje iza protesta u Srbiji, kao što objavljuju neki mediji, kao i da ne vjeruje da je crnogorska služba dubinski umiješana, iako ima dosta državljana Crne Gore na protestima.

Vučić je naveo da postoji ogromna medijska logistika u Hrvatskoj protiv Srbije, ocjenjujući da su u toj zemlji u panici zato što će Srbija da bude uspješnija u ekonomiji i kada jednom pretekne Hrvatsku, Hrvatska je neće nikada stići.

Vučić je ponovio da će se sastav Vlade Srbije znati prije kraja avgusta.