X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/07/2020 |  08:20 | Izvor: SRNA

Јerusalimska patrijaršija priznaje samo SPC

Јerusalimska patrijaršija prepoznaje samo jednu crkvu u Crnoj Gori – Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije SPC u Crnoj Gori, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop katarski Makarije, dodavši da je to uvijek bio stav Crkve u Јerusalimu i da se to se nikada neće promijeniti.
Crna Gora - pravoslavlje - Foto: RTRS
Crna Gora - pravoslavljeFoto: RTRS

Arhiepiskop Makarije, jerarh Јerusalimske patrijaršije, učestvovao je sinoć u "internet litiji" na društvenim mrežama, u produkciji "Radija Svetigore", protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Vladika Makarije je istakao da nema osnova da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao sekularni vladar, pokreće inicijativu za formiranje nove crkve i da to nije njegova nadležnost.

- Ovakav stav potvrdio je i Njegova svetost jerusalimski patrijarh Teofil Treći prilikom boravka u Crnoj Gori kada je osveštao Hram Svetog Јovana Vladimira u Baru - podsjetio je vladika Makarije.

On je naveo da je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poznat u čitavom pravoslavnom svijetu i da je ugled stekao naročito kao veliki teolog i profesor.

- Svi episkopi Јerusalimske crkve poznaju i poštuju mitropolita Amfilohija. Јerusalimska patrijaršija podržava mitropolita Amfilohija bez ikakve druge pomisli - rekao je arhiepiskop Makarije.