latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:45 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Odata počast Srbima ubijenim u srebreničkim logorima

Članovi Udruženja "Istočna alternativa" Republike Srpske i grupa građana, uz jake mjere obezbjeđenja, odali su počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima i položili su cvijeće kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici.
Srebrenica - sjećanje - Foto: SRNA
Srebrenica - sjećanjeFoto: SRNA

U tim zgradama su u proteklom ratu bili logori u kojima je ubijeno desetine srpskih civila i zarobljenih vojnika.

Predsjednik "Istočne alternative" Vojin Pavlović rekao je Srni da Udruženje ima podatke i dokaze da su u bivšoj policijskoj zgradi mučeni i zvjerski ubijeni Milisav Milovanović, Bogdan Živanović, Kostadin Popović, Dragutin Kukić, Branko Sekulić, Dragan Ilić, Јakov Đokić, Milomir Đukić i Mirko Markovića.

Pavlović je istakao da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima, kako to nameću međunarodna zajednica i zapadni mediji.

- Ovdje su Srbi sitematski ubijani i uništavano sve srpsko tokom cijelog rata. Zločini su počinjeni na obje strane, ali za zločine nad Bošnjacima Srbi su osuđeni na više stotina godina, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao, što pokazuje kako radi haško i pravosuđe BiH i potvrđuje njihovu pristrasnost i neobjektivnost - pojasnio je Pavlović.

On je istakao da je apsurdno da sudovi hoće da pišu istoriju umjesto naučnika i istoričara i tendenciozne sudske presude žele da pretvore u istorijske činjenice, što je nedopustivo.

Pavlović tvrdi da su u Srebrenici počinjeni zločini nad pripadnicima oba naroda, ali da su procentualno više nastradali Srbi i da se to može lako izračunati i dokazati kada se uporedi broj pripadnika svakog naroda na popisu 1991. godine i broj poginulih.

On je istakao da su Srbi u srebreničkim logorima mučeni, klani, nabijani na ražanj, potkivani i umirali na najvećim mukama, njihova imena se znaju i obaveza je potomaka i srpskog naroda i vlasti da ta mjesta obilježe jer je to istina koja se ne smije skrivati i zaboraviti.

- Za zločine počinjene nad zarobljenim ili Srbima koji su na početku rata ostali lojalni muslimanskoj vlasti, a svi su završili u srebreničkim kazamatima, odakle su samo rijetki razmijenjeni i kratko nakon toga umrli od posljedica torture, niko nije odgovarao kao ni za ostale zločine nad Srbima u Podrinju, što je žalosno i sramota pravosuđa - istakao je Pavlović.

On je rekao da "Istočna alternativa" nastavlja borbu za istinu, koje se ne treba plašiti, te da je istina da su u tim objektima bili logori u kojima su mučeni i ubijeni Srbi.

Članovi ovog udruženja već 11 godina 13. jula odaju počast žrtvama, prislužuju svijeće za pokoj duša ubijenih i polažu cvijeće kod tih objekata i traže od institucija Republike Srpske da se ovaj datum uvrsti u kalendar značajnih istorijskih datuma koji će se redovno obilježavati.

- Razlog što 13. jula odajemo počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima je što se tog datuma 1992. godine saznalo da je grupa Srba zarobljenih 12. jula u selu Zalazje i da su odvedeni u Srebrenicu. Kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag. Deset zarobljenih se još vode kao nestali - podsjećaju iz "Istočne alternative".

Nakon Srebrenice, članovi "Istočne alternative" posjetiće bivši zadružni objekat u Kravici kod Bratunca, gdje će takođe odati počast i položili cvijeće na mjestu gdje su ubijeni srpski policajci Bogoljub Dragičević i Željko Ninković.