X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:57 ⇒ 11:57 | Izvor: TANЈUG

Lončar: Zdravstveni sistem prenapregnut

U svim kovid bolnicama preraspoređeni su kapaciteti, kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi pacijenti zaraženi virusom korona, kaže ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodaje da je zdravstveni sistem prenapregnut.
Zlatibor Lončar - Foto: Screenshot/YouTube
Zlatibor LončarFoto: Screenshot/YouTube

Lončar je naveo da Institut "Banjica" danas i tokom noći neće više moći da prima pacijente jer je bolnica prepuna.

On je naveo da će večeras ili ujutro prve pacijente primiti i Institut za reumatologiju i da je u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju više od 100 kreveta za kovid pacijente.

- Bili smo prinuđeni da i Institut za reumatologiju uključimo u kovid sistem jer je veliki broj pacijenata koji zahtijevaju bolničko leijčenje u Beogradu - rekao je Lončar.

On je naveo da je zdravstveni sistem prenapregnut, da su zdravstveni radnici non stop u bolnicama, gotovo da ne idu kući i ne viđaju porodice, nemaju odmor.

Kako kaže, najteža situacija je u Beogradu, kao i najveći problem sa bolničkim kapacitetima, dok u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Šapcu i Užicu ima dovoljno mjesta u bolnicama.

- Napravili smo za naredna dva dana raspored u bolnicama, za ozbiljan scenario, ako se broj oboljelih ne bude smanjivao i ako ne bude veći - rekao je Lončar.

On je apelovao na građane da poštuju mjere, i ponašaju se u skladu sa preporukama ljekara, jer se, kako je rekao, samo na taj način situacija može poboljšati.