latinica  ћирилица
13/07/2020 |  14:36 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Višković-Hlavsova: Dobra osnova za nastavak saradnje Srpske i Češke

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković primio je danas u svom kabinetu u nastupnu posjetu ambasadorku Republike Češke u BiH Ivanu Hlavsovu.
Radovan Višković sa ambasadorom Češke Ivanom Hlavsovom (foto:Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Radovan Višković sa ambasadorom Češke Ivanom Hlavsovom (foto:Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Sagovornici su razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i mjerama za zaštitu građana, s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona, kao i o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na privredu Republike Srpske.

Na sastanku je istaknuta neophodnost poštovanja propisanih mjera i preporuka kako bi se u što većoj mjeri uticalo na smanjenje broja oboljelih, očuvanje javnog zdravlja i zdravstvenog sistema.

Višković je istakao da je spoljnotrgovinska razmjena između Republike Srpske i Republike Češke, prije pojave pandemije virusa korona, bilježila konstantan rast, ali nažalost epidemija COVID 19 imala je negativan efekat na spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i na privrednu i ekonomsku saradnju.

Dosadašnja saradnja između Republike Češke i Republike Srpske ocijenjena je dobrom i uspješnom, a iskustva na provođenju projekata u oblasti životnog okruženja i zdravstvenog sektora pružaju dobru osnovu da se sa ovim projektima nastavi, ali i da se pristupi realizaciji zajedničkih projekata i u drugim oblastima.

Hlavsova poručila je da su češka preduzeća iz IT sektora iskazala zainteresovanost za saradnju sa domaćim preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija, te da je COVID 19 imao negativne efekte na ekonomiju i privredu, ali da postoji opredijeljenost čeških privrednika, posebno u trgovačkoj oblasti, za poslovanje u Republici Srpskoj.

Na sastanku je istaknuto da je Republika Srpska opredijeljena za evropske integracije, a da je Republika Češka spremna da na tom putu pruži stručnu podršku i pomoć Republici Srpskoj i FBiH.

Višković je naglasio da je Vlada Republike Srpske otvorena i da stoji na raspolaganju svakoj dobroj poslovnoj inicijativi, te da je spremna podržati ulaganja investitora u Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske izrazio je zahvalnost na donacijama Republike Češke za zdravstveni sistem Republike Srpske u pandemiji COVID 19.

Višković je poželio ambasadorki Hlavsovoj dobrodošlicu i srećan rad u toku mandata.