latinica  ћирилица
13/07/2020 |  14:53 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Budžet zavisi od odluke SDA da li će poštovati dogovor

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da vjeruje da će budžet BiH u ovom domu biti usvojen u prvom čitanju u srijedu, 15. jula, ali je istakla da je konačno usvajanje ovog važnog dokumenta još daleko jer partneri iz Federacije BiH /FBiH/, prije svih SDA, ne poštuju dogovoreno.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

- Očekujem da će u drugom krugu glasanja biti usvojen budžet u prvom čitanju, ali smo još daleko od konačnog usvajanja, imajući na umu potrebu da ovaj izuzetno važan dokument bude usvojen u drugom čitanju i u Domu naroda - rekla je Bursaćeva.

Ona je izrazila nadu da će se partneri iz FBiH, prije svih SDA, napokon opredijeliti da poštuju dogovoreno.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ BiH/ rekla je Srni da očekuje da se prije nove sjednice ovog doma poslanici izjasne u drugom krugu glasanja i da će tu budžet dobiti podršku.

- Uvjerena sam da će uslijediti i razgovori i da će biti ispoštovan raniji dogovor. Bez dogovora nema ni napretka. Očekujem odgovorno ponašanje svih u BiH i da će se sve učiniti da se ova zemlja izvuče iz ćorsokaka u koji je zapala zbog neodgovornog ponašanja pojedinih stranaka /SDA/ - rekla je Krišto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Mirko Šarović ocijenio je da će, "ukoliko se istrguju glavni partneri i prođu kadrovska rješenja, proći i budžet".

- Budžet je talac njihovih unutrašnjih obračuna. Oni nisu sve pozicije podijelili i to je vjerovatno problem. Ukoliko dođu neka nova kadrovska rješenja, nekoliko direktorskih mjesta, imaćemo i lokalne izbore. U suprotnom, vjerovatno će biti odgođeni - smatra Šarović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović, na pitanje Srne šta očekuje od sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici u drugom krugu glasanja trebalo da se izjasne o budžetu, kratko je rekao da očekuje da "sjednica počne i da se završi".

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, naći će se na narednoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će biti održana u srijedu, 15. jula, i trebalo bi da bude usvojen u prvom čitanju.

S obzirom da o ovom dokumentu poslanici treba da se izjasne i u drugom čitanju, te delegati u Domu naroda, ishod glasanja zavisiće od toga da li će SDA ispoštovati dogovor koji je ranije postigla sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 15. jula, trebalo bi da se nađe Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju postizanja saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu na prošloj sjednici, održanoj 9. jula, nije dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Za Prijedlog budžeta glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva uzdržana.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslasnika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da nije ispoštovan dogovor koji su ranije postigli SNSD, HDZ BiH i SDA.

Prijedlog zakona o budžetu su podržali poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio suzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.