X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/07/2020 |  15:10 ⇒ 16:27 | Izvor: SRNA

Košarac: Produžiti radno vrijeme fitosanitarnim inspektorima na granici

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac informisao je ambasadora BiH u Hrvatskoj Aleksandra Vranješa o tome da poljoprivredni proizvođači iz BiH imaju problem u vezi sa izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je naveo da se problemi odnose na radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, te broj graničnih prelaza sa Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i druge robe koja podliježe nadzoru fitosanitarne inspekcije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Poljoprivredni proizvođači zahtijevaju da bude produženo dnevno radno vrijeme i omogućen rad subotom fitosanitarnim inspektorima na ovim graničnim prelazima, da bi svježi proizvodi stigli do krajnjih kupaca u što kraćem roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, a što sadašnje radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na ova dva granična prelaza onemogućava.

Tokom razgovora o problemima sa kojim se suočavaju poljoprivredni proizvođači iz BiH prilikom izvoza proizvoda u zemlje EU, Košarac je podsjetio da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača izvozno orijentisanih, te da je nakon detaljnih analiza konstatovano da je problem izazvan novom evropskom legislativom koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja, čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledana od fitosanitarne inspekcije.

Time je povećan broj fitosanitarnih pregleda i stvorene su gužve na graničnim prelazima, što opet uzrokuje probleme na koje su ukazala udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Košarac je upoznao Vranješa i o tome da je uputio zahtjev nadležnim organima Hrvatske da obezbijede nesmetan protok robe produženjem dnevnog radnog vremena i rad subotom fitosanitarnih inspektora na ovim graničnim prelazima.