latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:13 | Autor: Index.hr

Tramp razmatrao prodaju Portorika nakon uragana Marija

Američki predsjednik Donald Tramp 2017. godine razmatrao je ideju prodaje Portorika nakon što je ostrvo devastirao uragan Marija, otkrio je Njujork Tajmsu bivši vršilac dužnosti sekretara domovinske sigurnosti u petak.

- Njegove početne ideje više su priličile biznismenu nego predsjedniku - kazala je Elejn Djuk Njujork Tajmsu.

- Možemo li prenijeti električnu energiju? Možemo li prodati ostrvo? Znate, prodati tu imovinu? - Tramp je navodno rekao, prepričava Djuk u intervjuu.

Ona dodaje da se prodaja Portorika nikada ozbiljno nije razmatrala ili diskutovala nakon što je Tramp iznio tu ideju.

Burna istorija Trampa i Portorikanaca

Trump ima burnu istoriju s američkom teritorijom otkako je Portoriko opustošio uragan Marija. Gotovo tri hiljade ljudi umrle su od posljedica oluje, ali i nestanka struje na širokom području ostrva.

Tramp je ranije optuživo čelnike Portorika da su trošili novac njegove administracije koji je bio namijenjen oporavku na sve, samo ne na oporavak od uragana. U novembru 2018. godine Bijela kuća je rekla kongresnim čelnicima da predsjednik ne želi poslati dodatni novac za sanaciju štete u Portoriku.

Tramp je nakon oluje dosljedno negirao bilo kakvu krivnju svoje administracije. Predsjednik je umjesto toga tražio pohvale za rukovanjem uraganom Marija, nazivajući ga "nevjerovatnim, neospornim uspjehom" prošle godine.