X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
13/07/2020 |  16:42 | Izvor: FENA

U srijedu ponovno o prijedlogu budžeta institucija BiH

Za predloženi zakon na hitnoj sjednici 9. jula glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za 15. juli.

Kako je rečeno Feni u Parlamentarnoj skupštini BiH, Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, te će se Dom o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Poslovnikom Predstavničkog doma je definisano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi “protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Za predloženi zakon tada su glasala 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana. Među onima koji su glasali protiv bili su i poslanici HDZ-a BiH i SNSD-a.