latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:49 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Niko nije očekivao ovakav udar, restriktivne mjere bi dale rezultat

Krizni štab će pratiti situaciju i razmatrati da li je potrebno uvesti restriktivnije mjere, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić - Foto: Screenshot
Ana BrnabićFoto: Screenshot

Ona je rekla da je bila molba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ide na restriktivnije mjere, pošto su svojevremeno već dale dobar rezultat i sigurno bi opet imale rezultat, ali da Krizni štab i vlada, iako se slažu s takvom procjenom, ipak idu na to da se protiv korone bore zajdničkom sviješću i odgovornošću.

- To je kompleksan proces, koji sporije daje rezultate, nego zabrana kretanja, a da li je to pametna odluka ili ne, pokazaće se - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Upitana da da uporedi situaciju u prvom talasu i ovu sada, Brnabić kaže da njoj djeluje da je sada situacija mnogo kompleksnija.

Premijerka kaže da je virus korona iznenadio ne samo Srbiju, nego čitav svijet ovim udarom i eksplozijom brojeva tokom jula i kada je toplo vrijeme.

- Očekivali smo da se zemlje koje su se izborile u martu i aprilu spemaju za drugi talas tokom jesni - dodaje Brnabić.

Ističe da je Srbija među prvima u Evropi uvela najrestriktivnije mjere koje su dale dobre rezutlate i omogućile zdravstvenom sistemu da diše.

Brnabić kaže da je Srbija toliko efikasno suzbila virus da su građani govorili da su mjere suviše restriktivne i da virus nije toliko strašan, zato što nisu imali situaciju kao u Italiji i Španiji.

- Ipak, država nije odgovorna baš za sve i svi kao pojedinci moramo da učestvujemo, jer plašim se šta će biti ponovo na jesen. Ne treba da mislimo da možemo da se okupljamo ako nema policijskog časa i da nema neke naročite opasnosti.

- Voljeli bismo da takve mjere daju rezultat kao što su dale u Njemačkoj, ali ako ne budu, moraćemo da idemo na restriktivnije mjere - rekla je Brabić i dodala da je problem što se sada ponašaju drugačije nego u martu ili aprilu, što usložnjava situaciju.

Kada je riječ o broju ljudi koji su na respiratoru, doktor direktor Infektivne klinike KCS Srbije je rekao da taj broj iznosi, kao i na svim drugim meridijanima, između pet i sedma odsto od svih zaraženih.

- To je kalkulacija koja se pokazala kao tačna - dodao je on.

Kaže da između 10 i 20 odsto zaraženih ima tešku kliničku sliku koja zahtijeva specijalizovane bolnice, terapiju kiseonikom i drugo.