latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:01 ⇒ 14/07/2020 | 08:38 | Autor: RTRS

Bez dogovora o imenovanjima; Neizvjesno i usvajanje Budžeta BiH (VIDEO)

Dogovor o imenovanjima u bh. agencijama je propao i neizvjesno je usvajanje budžeta BiH za 2020. godinu, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik. S druge strane, predsjednik SDA Bakir Izetbegović očekuje da će ove sedmice mnogo toga biti jasnije, jer će paralelno na sjednicama Predstavničkog doma i Savjeta ministara biti budžet i imenovanja, uključujući i imenovanje ministra bezbjednosti Selme Cikotića, čemu se protive Hrvati.
Institucije BiH - Foto: RTRS
Institucije BiHFoto: RTRS

SDA ne odustaje od Selme Cikotića i Osmana Mehmedagića, traže Upravu za indirektno oporezivanje.

Hrvati je ne daju ni za "živu glavu", i ne pomišljaju da podrže kandidature ratnog gospodara života bugojanskih Hrvata i Alijinog "Bisera".

SNSD i koalicione stranke ispaštaju zbog hrvatsko-bošnjačkog trvenja, a time i nemogućnosti imenovanja kadrova u SIPI, RAK-u i drugim agencijama, čije rukovodeće pozicije pripadaju Srbima. U najkraćem, tako izgleda pokušaj da se BiH uvede u stabilne političke tokove.

- Dakle, imali smo jedan dogovor i naravno da je sve puklo. Bio je sastanak, Izetbegović i još dvojica, mi se dogovorimo, a onda me sljedeći dan zove DŽaferović i kaže bi li mogli još nešto. Kažem mu, "šta ti hoćeš"? Dakle, ako nema imenovanja nema ni budžeta, hoće li ili neće biti usvojen, ne znam - ističe Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Dodik je pojasnio da je na sastanku u Istočnom Sarajevu prošle sedmice dogovoreno da budu imenovani oni koji su prošli konkursne procedure. Ta imenovanja, kaže za ATV, ne treba posmatrati kao uhljebljenja, već kao pitanje nacionalne ravnopravnosti.

- HDZ BiH je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra bezbjednosti Selmu Cikotića i direktora OBA, a to nije na dnevnom redu, a onda da bi se sve zakomplikovalo, Bisera Turković je rekla da neće podržati HDZ, hoće SNSD, vjerovatno s namjerom da zavadi - dodao je je Dodik.

HDZ BiH i SNSD su većinski i legitimni predstavnici hrvatskog, odnosno srpskog naroda i svaki pokušaj "svađanja" i zaobilaženja tih stranaka nanosi štetu BiH, izjavila je za našu Televiziju visoka zvaničnica HDZ-a Borjana Krišto, i dodala da je odgovornost za propast dogovora iz Istočnog Sarajeva na SDA.

- Јa bih rekla da SDA čini sve što nije u duhu i interesu BiH. Došli smo do do toga da imamo upitan i proračun i sve drugo. Hoće li HDZ u srijedu podržati budžet BiH u drugom čitanju? Јasno smo rekli da neće - ukazala je Krišto.

Lider SDA Bakir Izetbegović ipak očekuje da će se ove sedmice "izbistriti" situacija oko imenovanja i usvajanja budžeta.

Za mutnu sliku krivi HDZ BiH. Tvrdi da je na sastanku u Istočnom Sarajevu napravljen principijelan dogovor, ali da nisu precizirani svi detalji.

- A đavo je u detalju. Izostala je kvalitetna sinhronizacija imenovanja i odluka koje donosi Savjet ministara i domovi PS BiH, a koja se politički vežu - u svom stilu je prokomentarisao Izetbegović.

Mnogo toga trebalo bi da bude jasnije sutra, za kada je zakazana sjednica Savjeta ministara na kojoj su predviđena pojedina imenovanja. Već u srijedu je sjednica Predstavničkog doma, na kojoj će se znati sudbina bh. budžeta.

Povezane vijesti:

Novaković Bursać: Budžet zavisi od odluke SDA da li će poštovati dogovor