latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:12 ⇒ 14/07/2020 | 08:07 | Autor: RTRS

U Bosanskom Grahovu poručili: "Vozite vaše smeće" (VIDEO)

Simbolično, u pet do 12, stanovnici Bosanskog Grahova okupili su se na mirnim protestima, zahtijevajući da tekstilni otpad što prije bude odvezen iz njihove opštine. Ne bude li otpad u najskorijem roku uklonjen, najavljuju represivnije mjere.
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac) -
Drvar - otpad u Grmeču (Foto: FB/Marko Zarac)

Pod parolom "Vozite vaše smeće", stanovnici Bosanskog Grahova jedanaesti dan okupili su se na mirnim protestima. Zabrinuti za zdravlje, od nadležnih zahtijevaju da otpad hitno bude uklonjen.

- Mi zaista ne znamo ni kakvo je to smeće, ni šta je, mi kao obični građani smo vidjeli da u tim balama postoje medicinske maske, sa imenima, to kad je istovareno prvi dan, osjetio se užasan miris - opisuje Milijana Kurilić iz Bosanskog Grahova.

Obraćali su se Federalnoj i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, a SIPU pozvali da ispita cijeli slučaj. Na uzorkovanje sumnjivog tereta čekalo se – do danas.

- Kantonalni inspektor je donio rješenje kojim se nalaže firmi "Krom" reciklaža, da otpad odveze. Rok izvršenja posla je odmah, međutim, to se nije dogodilo ni poslije više dana od donošenja rješenja - rekao je Miroslav Bilčar, pomoćnik načelnika za stambeno-komunalne poslove opštine Bosansko Grahovo.

Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo istakao je da su uzorci otpada danas predati na Institut, i kako je istakao, tek sutra će imati informaciju kad će biti rezultati.

Zbog neusvajanja njihovog prijedloga zaključka o hitnom uklanjanju otpada iz Drvara i Grahova, srpski ministri napustili su prethodnu vanrednu sjednicu kantonalne Vlade. Danas su podržali Grahovljake na mirnom protestu.

- Mi smo dobili dopis od ministarke Edite Đapo da će oni tražiti da se taj otpad ponovo vrati za Italiju, međutim, na možemo uraditi ni jedan korak dok oni to ne riješe. Na nama je da čekamo i protestujemo - ističe Miloš Bauk, ministar privrede u Vladi Livanjskog kantona.

Neće čekati još dugo - poručuju Grahovljaci. Najavljuju nove blokade puteva ka Drvaru, Livnu i granici s Hrvatskom.