latinica  ћирилица
13/07/2020 |  20:04 | Autor: SRNA

Crna Gora: Hospitalizovano 85 pacijenata, pozitivno 29 zdravstvenih radnika

U crnogorskim bolnicama hospitalizovano je 85 pacijenata koji su pozitivni na novi virus korona, od kojih 30 u Kliničkom centru Crne Gore, rekao je pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević.
Virus korona (Foto: Sputnjik) -
Virus korona (Foto: Sputnjik)

Radojević je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti rekao da su pacijenti koji su hospitalizovani u Kliničkom centru stabilnog zdravstvenog stanja, navodeći da se 15 nalazi na Infektivnoj klinici, 14 u poluintenzivnoj jedinici i jedan pacijent je na Intenzivnoj njezi.

On je dodao da je u Opštoj bolnici u Baru hospitalizovano 11 pacijenta i svi su stabilno, a u Beranama 31, od kojih su tri pacijenta životno ugrožena, ali nisu na respiratoru.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću je hospitalizovano 13 pacijenata i svi su stabilno.

On je rekao da je na virus korona pozitivno 29 zdravstvenih radnika, od kojih devet ljekara, 18 medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika.

Radojević je dodao da su u samoizolaciji 144 zdravstvena radnika.

Radojević je rekao da je Infektivno odjeljenje Opšte bolnice u Pljevljima trenutno zatvoreno zbog samoizolacije kompletnog osoblja i da su svi pacijenti sa tog odjeljenja premješteni u Specijalnu bolnicu u Brezoviku u Nikšiću, oni lakšeg zdravstvenog stanja, a oni težeg u nikšićku Opštu bolnicu.

On je precizirao da je trenutna stopa hospitalizacije u odnosu na broj oboljelih oko osam odsto i naveo da je popunjeno 17 odsto trenutno raspoloživih kreveta opredijeljenih za kovid pacijente.

- U slučaju potrebe, a nadamo se da neće ukoliko građani budu poštovali preporuke, u funkciju može biti stavljeno još oko 200 kreveta u bolničkim kapacitetima i 400 kreveta u privremenim bolnicama - dodao je Radojević.