latinica  ћирилица
13/07/2020 |  20:20 | Autor: SRNA

Patrijah Kiril poručio crnogorskim vlastima da prekinu progon SPC

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i ukinu diskriminatorski zakon koji predviđa oduzimanje crkvene imovine, objavljeno je na sajtu Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.
Patrijarh Kiril - Foto: RTRS
Patrijarh KirilFoto: RTRS

- Prije pola godine usvojen je diskriminatorski zakon koji je usmjeren na nacionalizaciju crkvene imovine, prije svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati `autokefalnu crkvu` uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminatorski zakon koji je unio podjele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon SPC, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu - navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa stanjem u Ukrajini.

- Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se vidjeti u Ukrajini, gdje je propao pokušaj `ujedinjenja naroda` uspostavljanjem nove `lokalne crkve`. Ta avantura je samo produbila raskol i donijela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca - konstatovao je ruski patrijarh.

U saopštenju se dodaje da pritisak na vjernike u Crnoj Gori neprestano raste, te da njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe.

- Јavno ponižavanje sveštenstva od predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovjekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti - naglašava se u saopštenju.