latinica  ћирилица
13/07/2020 |  20:25 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Tači saslušan u Hagu, nastavak sutra (VIDEO)

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači danas je šest časova ispitivan u Specijalnom tužilaštvu u Hagu zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu oko stotinu Srba, Albanaca, Roma i političkih protivnika, a saslušanje će biti nastavljeno sutra, prenosi "Koha".
Hašim Tači u Hagu - Foto: Screenshot
Hašim Tači u HaguFoto: Screenshot

U optužnici se navodi da su Tači, lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i drugi, osumnjičeni za oko 100 ubistava.

Zločini navedeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba, Roma i političkih protivnika.

Tači je oko 13.00 časova ušao u zgradu Tužilaštva u Hagu da bi odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, poslije nešto više od dvije nedjelje nakon što je objelodanjen prijedlog optužnice Specijalnog tužilaštva.

Tači je rekao da je "ovo cijena za slobodu".

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK-a predalo je krajem juna vijeću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedjela.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izvještaj Savjeta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa terorističke OVK-a koji su umješani u ratne zločine.