X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:19 | Izvor: SRNA

Vučić čestitao Makronu nacionalni praznik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu nacionalni praznik Francuske 14. jul, uz očekivanje da će veze srpskog i francuskog naroda da se "ponovo razmahnu".
Makron i Vučić (Foto: TANЈUG/ZORAN ŽESTIĆ) -
Makron i Vučić (Foto: TANЈUG/ZORAN ŽESTIĆ)

- Čestitam Vam praznik, dan kada Francuska proslavlja neprolazno pravo čovjeka na slobodu, jednakost i bratstvo. Svakog 14. jula podsjećamo se da su i za nas, građane Srbije, francuske nacionalne vrijednosti trajan uzor - istakao je Vučić u čestitki Makronu.

Podsjećajući na francusku izreku da je "prošlost najbolji prorok budućnosti", Vučić je dodao da očekuje da se veze srpskog i francuskog naroda, koje su bile neraskidive u najtežim istorijskim okolnostima i koje su nailazile na različite izazove, sada ponovo razmahnu.

On je naveo da je Makron prošlogodišnjom posjetom Beogradu i srčanim govorom ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu tim vezama dao snažan podsticaj, jer je pokazao posebno poštovanje prema srpskom narodu.

- Kao što je to davno učinio Vaš sunarodnik Alfons de Lamartin kada je rekao da je "srpski narod imao ponosito srce koje se moglo rascijepati, ali ne i saviti, kao što se ne može saviti ni srce hrasta u gori" - naveo je Vučić.

On je zahvalio Makronu za srdačno gostoprimstvo koje mu je ukazao prošle nedjelje u Parizu.

- I tim nezaboravnim izrazom uvažavanja ste pokazali koliko je vaše poštovanje za moju zemlju. Srbija, budite uvereni, zna da uzvrati na vaš prijateljski odnos, koji odlikuje i razumijevanje za naše stavove - naveo je Vučić.

On je napomenuo da Srbija i Francuska i danas dijele vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa.

- Uvjeren sam da ćemo imati vašu podršku da ostvarimo naš evropski put u korist mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu - rekao je predsjednik Srbije.

Navodeći da je snaga Francuske i snaga Evrope, Vučić je uz iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika uputio Makronu i najbolje želje za dalji napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana.

U Francuskoj se 14. jula obilježava dan kada je 1789. godine oslobođen zloglasni zatvor Bastilja, srušena francuska monarhija i uvedeno republikansko uređenje.