latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:29 ⇒ 10:27 | Autor: RTS

Zaja: Virus korona u Srbiji jači nego u Italiji

Predsjednik Veneta Luka Zaja izjavio je za italijanske medije da je soj virus korona u Srbiji agresivniji od onoga koji je do sada bio poznat u Italiji.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Luka Zaja je rekao da su izolovali virus pacijenata koji su došli iz Srbije.

- Uradivši četiri testa, primjetili smo da je virusno opterećenje izuzetno jako, virusi su identični između sebe, ali pripadaju potpuno drugačijem klasteru od onog koji je do sada bio izolovan u Venetu i u Italiji. Do danas nije moguće povezati specifične mutacije sa različitom patogenošću virusa jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje kliničke forme vezane za mutaciju virusa - rekao je Zaja.

Predsjednik Veneta je naredio da se testiraju stranci u tom regionu, da nije u pitanju getoizacija već briga o zdravlju svih građana.

Naime, u Venetu su se otvorila nova žarišta upravo tamo gjde je najveća koncentracija ljudi koji su došli iz inostranstva.

- Situacija u ovom regionu je u svakom slučajnu stabilna, pod kontrolom, ali nas zaista zabrinjavaju ti sojevi virusa koji dolaze iz inostranstva, te smo zato pojačali kontrolu - rekao je Zaja.

Naveo je da se radi o građanima koji dolaze iz Benina, Srbije, Moldavije, Konga i Sjeverne Makedonije.

- Potrebno je da Svjetska zdravstvena organizacija identifikuje države koje imaju probleme, to je nešto što odavno ponavljam. Zabrinjava i što su pacijenti sve mlađi, imamo slučaj jedne mame od 23 godine iz Kameruna sa dijetetom od šest godina i dva blizanca od četiri, svi pozitivni na virus - rekao je Zaja.

U ovom momentu se u bolnicama u Venetu nalaze dva pacijenta pozitivna na virus, što su ukupno 144 pacijenta, a na intenzivnoj nezi je njih devetoro, od kojih je troje pozitivno na virus, dok preminulih nema.