X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  08:34 ⇒ 13:04 | Izvor: SRNA

Gligić: Klub Bošnjaka zloupotrebljava vitalni nacionalni interes

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske zloupotrebljava mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i time namjerno provocira i blokira, smatra potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda srpskog naroda Vojislav Gligić.
Vijeće naroda Srpske - Foto: RTRS
Vijeće naroda SrpskeFoto: RTRS

Gligić je istakao da je dokaz za ovakve tvrdnje i sutrašnja sjednica Vijeća naroda na čijem je dnevnom redu rasprava o izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju, koji je zasmetao Klubu Bošnjaka jer predviđa uvođenje Svetosavske nagrade za uspješne učenike.

- U obrazloženju navode da je to zbog naziva nagrade. Oni ističu da se ne može tako zvati jer je Sveti Sava govorio protiv tadašnjih muhamedanaca, a kada pitate gdje je taj zapis, šta je napisao protiv, ne znaju. Ne znaju ni kada se rodio Sveti Sava, ali njima je dovoljno samo da nešto blokiraju - rekao je Gligić za "Glas Srpske".

Komentarišući odluku Ustavnog suda Srpske, koji nije prihvatio veto Kluba Bošnjaka na zaključke parlamenta kojima je odbačena Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, Gligić je naveo da je Ustavni sud zauzeo stav da opšti akti kao što su rezolucije, deklaracije, a koji ne proizvode posljedice, ne mogu biti predmeti zahtjeva za povredu nacionalnog, vitalnog interesa.

- To nije od juče, to je godinama tako, ali bez obzira na to što je to svima poznato, uključujući Bošnjake, uporno to rade i dalje. To upućuje na zaključak da im nije stalo da zaštite nacionalni interes, nego da, prije svega, skrenu pažnju na sebe, te uspore procese. To je suština - kategoričan je Gligić.

Prema njegovim riječima, iako Klub Bošnjaka zna da neće dobiti podršku u Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda Srpske, pokreću ovaj mehanizam da bi odužili nešto što treba donijeti što hitnije.

- To je njihova filozofija. Od stotine postupaka za zaštitu vitalnog interesa, sud to nije potvrdio ni u tri odsto slučajeva. Na sceni je jasna opstrukcija akata koje usvaja Narodna skupština - rekao je Gligić.

On je dodao da ne postoje mehanizmi da se takvo ponašanje zaustavi, jer je to "zakovano" u Ustavu Srpske.

- Da bi se promijenio Ustav, u propisanoj proceduri, ne može se izbjeći Vijeće naroda. A kada dođe do Vijeća, jedna trećina jednog kluba može zaustaviti tu promjenu. Ne moraju dati ni obrazloženje. Tim pravilom je nanijeta velika šteta Srpskoj - poručio je Gligić.