latinica  ћирилица
14/07/2020 |  11:03 | Autor: SRNA

Optužbe protiv Tačija biće poznate u oktobru, ako optužnica bude potvrđena

Poznati beogradski advokat Branislav Tapušković ocijenio je da se neće skoro saznati za šta je tačno optužen Hašim Tači, čije je saslušanje u toku pred Specijalizovanim sudom u Hagu za zločine albanske OVK, te da će se to znati tek u oktobru, ako optužnica bude potvrđena.
Branislav Tapušković (Foto:printskrin /jutjub) -
Branislav Tapušković (Foto:printskrin /jutjub)

- Sasvim sigurno da se o tome ne može i neće saopštiti ništa, moguće tek u oktobru ako ta
optužnica bude potvrđena i ako uopšte on dobije konačno i definitivno položaj optuženog - rekao je za RTS Tapušković, koji je bio prijatelj suda na suđenju u Hagu nekadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Tapušković je podsjetio da Tači još obavlja dužnost predsjednika /samoproglašenog/ Kosova, te izrazio uvjerenje da će učiniti sve da u narednim razgovorima o sudbini Kosova i Metohije možda vodi glavnu riječ.

On je naveo da se pred Specijalizovanim sudom, koji u Hagu saslušava Tačija, vode tehnički razgovori, jer se "biju bitke" da poslije svega Tači nastavi svoj politički angažman.

- Tači bi sljedeći put trebalo da ode u Hag onda ako zaista bude optužen, što nećemo saznati sasvim sigurno, kao prognoziraju i mnogi stručnjaci, pre oktobra do kada treba da donese odluku sudija za prethodni postupak - rekao je Tapušković.

Komentarišući Tačijevu izjavu nakon jučerašnjeg saslušanja da će pobijediti, Tapušković je rekao da je lijepo da Tači samom sebi obećava da će pred tim tribunalom trijumfovati, ali da "javnost nikako da već jedanput sazna" za šta je on optužen.

- Nećemo skoro ni saznati. Nećemo ništa saznati o optužnici ni u toku današnjeg dana, mogu da razgovaraju još 10  časova - rekao je Tapušković, podsjetivši da je Tači izjavio da juče bio razgovor samo između njegovih branilaca i predistražitelja o tehničkim pitanjima.

Napominjući da optužnica protiv Tačija nije stupila na pravnu snagu, Tapušković je rekao da je Tači otišao u Hag sa pijedestala "predsjednika države" na razgovore tehničke prirode.

Tapušković je podsjetio da je Specijalizovani sud za OVK hibridna tvorevina, koju je osnovao parlament /samoproglašenog/ Kosova ukazom o proglašenju zakona, koji je potpisao upravo Tači, te da bi moglo da se desi da taj isti sud bude stavljen van snage, s obzirom da za to u zadnje vrijeme postoji inicijativa, prije svega od Fatmira Ljimaja i Hašima Tačija.

Činjenicu da je bivši haški tužilac DŽefri Najs u slučaju Slobodana Miloševića sada Tačijev advokat, Tapušković je ocijenio kao nešto što se apsolutno kosi sa principima i što nije smjelo da se dogodi.

- Raditi u jednom istom krivično-pravnom slučaju gde su postojali određeni dokazi i to u jednom momentu kao tužilac, a sada je moguće na osnovu istih tih dokaza kao branilac - nešto je što je nezapamćeno - rekao je Tapušković.

On je rekao da Najs za vrijeme suđenja Miloševiću nije dostavio odbrani, ni prijateljima suda neoborive dokaze koji su se ticali zločina u "žutoj kući" /gdje su zarobljenim Srbima Albanci vadili organe radi trgovine organima/.

- Onda se naknadno trudio kad je Dik Marti `potegao` to pitanje i došao u Haški tribunal da uzme te dokaze, da kaže da su ti dokazi uništeni. Nisu oni uništeni, oni su sklonjeni i ako bude zatrebalo nekada nekome, oni će se pojaviti - rekao je Tapušković.

Ocijenio je da Najsa takvo ponašanje već u najvećoj mogućoj mjeri kompromituje i kao tužioca, a sada će tu svoju ulogu da "iskoristi u odbrani ovoga koji bi trebalo da odgovara ili bar da bude optužen".