latinica  ћирилица
14/07/2020 |  11:05 | Autor: SRNA

Vučić započeo konsultacije o formiranju Vlade

Konsultacije za formiranje Vlade Srbije počele su danas u Beogradu sastankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina".
Vlada Srbije - Foto: arhiv
Vlada SrbijeFoto: arhiv

Konsultacije sa predstavnicima ove manjinske liste, sa Šaipom Kamberijem na čelu, počele su u 10.00 časova, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić će se narednih dana sastati i sa predstavnicima ostalih manjinskih lista i stranaka, kao i stranaka i lista koje su obezbijedile mandate na izborima - predstavnicima SVM-a, SPS-a, SPAS-a, Stranke pravde i pomirenja i SNS-a.

Na proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji, mandate u Skupštini dobilo je sedam stranaka i lista.

Najviše glasova osvojila je izborna lista vladajućeg SNS-a "Aleksandar Vučić - za našu decu", i to 60,65 odsto ili 188 mandata.

Izborna lista okupljena oko SPS-a Ivice Dačića dobila je 10,38 odsto od broja birača koji su glasali, odnosno 32 mandata, SPAS Aleksandra Šapića dobio je 3,83 odsto ili 11 mandata.

U parlament su ušle i manjinske liste "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" sa 2,23 odsto glasova i devet mandata, a Stranka pravde i pomirenja bivšeg novopazarskog muftije Muamera Zukorlića i Demokratska partija Makedonaca dobili su zajedno četiri mandata.

U parlament je ušla i lista "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina" sa tri mandata i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina sa tri mandata.

Ugljanin je juče izjavio da neće ići na konsultacije o formiranju vlade Srbije.