latinica  ћирилица
14/07/2020 |  12:04 | Autor: SRNA

Dosljedno sprovoditi zakon i zaključke Vlade FBiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH /FBiH/ uputio je nadležnim kantonalnim institucijama zahtjev za dosljedno postupanje u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i zaključcima federalne Vlade donesenim 2. jula zbog pogoršane situacije u ovom entitetu u vezi sa epidemijom virusa korona.
Vlada FBiH (arhiva) -
Vlada FBiH (arhiva)

U saopštenju Kriznog štaba ističe se da je u posljednje vrijeme primjetan veći broj lica za koja je utvrđeno da su pozitivna na virus korona, a koja se slobodno kreću bez izdatog rješenja nadležnih organa o mjeri samoizolacije, što predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje, te pogoršava ionako tešku epidemiološku situaciju.

Zaključcima koje je Vlada FBiH usvojila 2. jula i dostavila kantonalnim vladama na hitno postupanje traži se intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem preduzimanja i restriktivnijih mjera ukoliko se ocijeni da su potrebne prema procjeni epidemiološke situacije u kantonu.

Vladinim zaključcima traži se i pojačan inspekcijski nadzor svih kantonalnih inspekcija, opštinskih i gradskih inspektora, te kantonalnih uprava policije s ciljem kontrole sprovođenja naređenih mjera i preduzimanja mjera protiv onih koji ih krše