latinica  ћирилица
14/07/2020 |  12:26 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Vlada nije istinski posvećena dijalogu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakaoje da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ do danas nije dobila odgovor od Vlade Crne Gore na poziv za obnovu, zbog epidemije prekinutog, dijaloga o neustavnim odredbama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čime je poslata poruka da Vlada nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema.
Mitropolit Amfilohije (Foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Mitropolit Amfilohije (Foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Crkva je ranije najavila da će do Petrovdana čekati odgovor na poziv koji je upućen 11. maja.

Mitropolit Amfilohije je pojasnio da navodna Vladina "ponuda o odgađanju primjene Zakona" nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama SPC u Crnoj Gori i otuda je ona za Crkvu, uz sve do sada izrečene pravničke ocjene o njenoj neustavnosti, nepostojeća.

- Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rješavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva - naveo je mitropolit Amfilohije u Petrovdanskoj poruci koja je objavljena danas.

Mitropolit Amfilohije je najavio da će Crkva nastojati da do 30. avgusta ne učestvuje u polemikama i da ne odgovara na besprizorne napade i komentare koji imaju za cilj da uključe Crkvu u političku kampanju radi zloupotrebe njene vjekovne hristonosne misije za dobro svih ljudi i svih naroda.

- Našu borbu za izmjene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ćemo, kao i do sada, nastaviti da vodimo svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima do konačne Hristove pobjede. Na taj način, kao i uvijek do sada, neodstupno svjedočimo da Crkvi nije i neće joj biti, bez obzira na želje i namjere nedobronamjernih, mjesta u partijskim obračunima i kampanjama - poručio je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije smatra da u svim izazovima koji su pred Crnom Gorom vlast ima najveću odgovornost, kao što snosi i odgovornost za usvajanje Zakona kojim se, protivno volji velike većine građana Crne Gore, namjerava otimanje svetinja i crkvene imovine radi stvaranja "svoje crkve".

- Sa žaljenjem konstatujemo da se u posljednje vrijeme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire dezinformacije o stvaranju nekakvih izbornih lista sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve. I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti - naglasio je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je istakao da Crkva poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u narodnoj Skupštini, te da na njima izaberu i glasaju za one koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime.

- Molitvena poruka "Ne damo Svetinje" je saborni Trojičindanski zavjet po kojem će učesnike litija pamtiti njihovi potomci - rekao je mitropolit Amfilohije.