latinica  ћирилица
14/07/2020 |  12:40 | Autor: SRNA

DF: Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Srbija se nikada nije miješala u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se, sa druge strane, crnogorska vlast priznavanjem samoproglašenog Kosova direktno umiješala u unutrašnje pitanje Srbije, ugrozivši joj tako suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Milutin Đukanović.
Demokratski front - DF - Foto: Facebook
Demokratski front - DFFoto: Facebook

Đukanović je, reagujući na izjavu crnogorskog ministra inostranih poslova Srđana Darmanovića da Crna Gora nije obnovila nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je za žaljenje to što rade njeni prvi susjedi, odnosno Srbija, naglasio da se Srbija nikada nije miješala u unutrašnje stvari Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Darmanović i crnogorska vlast već više od deceniju podržavaju i direktni su saradnici separatističkih vlasti u Prištini.

- Priznali su lažnu državu na teritoriji Srbije, glasali za članstvo te paradržave u svim međunarodnim institucijama, uključujući i UNESKO i time se direktno umiješali u ono što je unutrašnja stvar Srbije i ugrozili joj suverenitet i teritorijalni integritet - naveo je Đukanović u reagovanju.

On je naveo da je crnogorska vlast te poteze proglasila svojim državnim interesom.

- Dakle državni interes današnje Crne Gore je nanijeti štetu Srbiji - smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, vlast u Crnoj Gori miješa se i u unutrašnje kanonsko ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve i hoće da prigrabi za sebe mogućnost da mijenjaju milenijumske kanone sa Vaseljenskih sabora, iako je to protivustavno.