X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/07/2020 |  13:57 ⇒ 14:00 | Izvor: banjaluka.net

Gašić: Banje turistički potencijal i promocija Srpske u svijetu

Јoš od nastanka ideje o promociji atraktivnih turističkih destinacija Republike Srpske kroz pomoć ovom sektoru, a u vidu dodjele turistiških vaučera u vrijednosti od 100 KM, među građanima je zavladalo veliko interesovanje. O tome svjedoči i podatak da je do sada izdato ukupno 2.486 vaučera, rekla je to u intervjuu za banjaluka.net, Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma.
Suzana Gašić (foto: banjaluka.net) -
Suzana Gašić (foto: banjaluka.net)

Dodala je da su građani Republike Srpske zainteresovani za različite vrste sadržaja iz turističke ponude.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Prošlo je više od mjesec dana otkako je Štab za vanredne situacije Republike Srpske otpočeo sa ublažavanjem mjera koje su na snazi bile više od tri mjeseca. Kolika je procjena štete koju je sektor ugostiteljstva i turizma u Srpskoj pretrpio u ovom periodu?

Sektor turizma i ugostiteljstva pretrpio je znatne štete zbog pandemije virusa korona u svim zemljama, pa tako i u Republici Srpskoj. Manji broj dolazaka i noćenja turista u protekla četiri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine direktno su se odrazili na pad prihoda u turizmu. Imajući u vidu potrebu što bržeg oporavka ovog sektora, Vlada Republike Srpske i Predsjednica Republike Srpske su preduzeli aktivnosti na realizaciji projekta podjele turističkih vaučera građanima u Republici Srpskoj. Cilj je da se animiraju građani da sredstva koja su planirali da iskoriste na destinacijama u inostranstvu, iskoriste na turističkim destinacijama u Srpskoj i na taj način doprinesu bržem oporavku domaće privrede.

Ipak i pored apela nadležnih institucija, sindikalci tvrde da je bez posla najviše ostalo radnika iz oblasti ugostiteljstva i trgovine. Sa kakvim podacima raspolažete?

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, uslijed pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije, na evidenciji nezaposlenih prijavljeno je 1039 lica iz djelatnosti ugostiteljstva kojima je prestao radni odnos u periodu od 19.03.2020. do 03.07.2020. godine. Vlada Republike Srpske je preduzela značajne mjere da bi se očuvala radna mjesta u privredi, odnosno kako ne bi došlo do otpuštanja radnika zbog situacije koja je nastupila proglašenjem pandemije virusa korona u našoj zemlji. Obezbijeđena je isplata poreza i doprinosa za isplaćenu martovsku platu, te isplata najniže plate, poreza i doprinosa za april i maj za zaposlene u privrednim subjektima kojima je, odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije ili odlukama gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije, bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestali sa radom zbog posljedica djelovanja pandemije virusa korona. Pored toga, produženi su rokovi za podnošenje poreskih prijava za različite vrste poreskih obaveza, rokovi za plaćanje poreskih obaveza, kao i druge mjere koje se primjenjuju na sve privredne subjekte u Republici Srpskoj.

Da li je tržište za vrijeme vanrednog stanja u pogledu snabdijevenosti i cijena bilo ugroženo i da li nas možda to očekuje ukoliko bi došlo do najavljivanog novog talasa virusa korona? Koliko su zakonske intervencije imale efekta?

Kada je riječ o snabdijevenosti osnovnim životnim namirnicama, tržište u Republici Srpskoj tokom vanrednog stanja nije bilo ugroženo. Isporuka proizvoda i snabdijevanje trgovinskih objekata u Srpskoj odvijali su se svakodnevno. Pravovremena reakcija Vlade Republike Srpske kroz donošenje normativnih rješenja doprinijela je zaštiti zdravlja građana i sprečavanju eventualnih zloupotreba u pogledu mogućeg nekontrolisanog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda. Isto tako, donošenjem Uredbe kojom je ograničena marža na naftne derivate spriječeno je nerealno utvrđivanje cijena za naftne derivate od strane pojedinih distributera, čime je postignuto da visina cijene nafte na svjetskom tržištu prati visinu cijena naftnih derivata na benzinskim pumpnim stanicama kod nas. U slučaju nastupanja značajnijih poremećaja na tržištu, a koji se mogu odnositi i na nestašicu proizvoda na našem tržištu, Vlada Republike Srpske može da preduzme mjere putem zakonskih mehanizama koje ima na raspolaganju u takvim situacijama, prije svega, putem Zakona o interventnim nabavkama, Zakona o trgovini i dr.

Ono što je posebno aktuelno kada je u pitanju Ministarstvo trgovine i turizma jesu turistički vaučeri za građane Republike Srpske. Prijave su u toku, da li postoji interesovanje građana do sada i koje su to procedure i uslovi koje građani moraju ispunjavati?

Građani se svakodnevno prijavljuju za dodjelu turističkih vaučera koje će iskoristiti za boravak na turističkim destinacijama u Republici Srpskoj. Prema dosadašnjoj evidenciji, na dan 13.07.2020. godine izdato je ukupno 2486 turističkih vaučera. Pravo prijave za dodjelu turističkog vaučera u iznosu od 100 KM ima svaki punoljetni građanin Republike Srpske koji ima mjesto prebivališta na području Republike Srpske, uključujući i građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske. Јedan vaučer korisnik može da iskoristi za rezervaciju u ugostiteljskom objektu za smještaj u minimalnom trajanju od tri noćenja, dok dva vaučera mogu da iskoriste dva korisnika za rezervaciju u ugostiteljskom objektu za smještaj u minimalnom trajanju od četiri noćenja. Podnošenje prijave za vaučer građani mogu da ostvare do 10.11.2020. godine putem aplikacije i obrasca prijave koji su dostupni na internet stranici Ministarstva, a pravo korišćenja vaučera važi do 15.11.2020. godine.

Kakvom turističkom ponudom trenutno raspolaže Republika Srpska? Za koje destinacije, obuhvaćene vaučerima su turisti najviše zainteresovani?

Građani Republike Srpske zainteresovani su za različite vrste sadržaja iz turističke ponude, što je viljivo i na osnovu evidencije koja se vodi u Ministarstvu. Najveći broj vaučera koji su do sada izdati odnose se na smještaj u banjskim centrima širom Republike Srpske, kao što su: "Banja Vrućica" u Tesliću, "Banja Vilina vlas" u Višegradu, "Banja Kulaši" u Prnjavoru, "Banja Dvorovi" u Bijeljini i "Banja Laktaši" u Laktašima. Veliki broj vaučera je izdat za korišćenje smještaja u okviru Nacionalnog parka “Sutjeska“, olimpijske planine Јahorine, gradova Trebinja, Doboja, Višegrada sa Andrićgradom, te etno-sela "Stanišići" u Bijeljini, kao i za druge destinacije koje su se prijavile za učešće u projektu podjele turističkih vaučera.

Proteklih godina banjski turizam u Srpskoj privlačio je veliki broj posjetilaca iz zemlje i regiona, što ukazuje na veliki potencijal ovog sektora. Kakvi su planovi Ministarstva na ovom polju i da li možemo očekivati nova ulaganja?

Banjski centri su svake godine najposjećenije turističke destinacije u Republici Srpskoj. Pojedine banje su prepoznale važnost boljeg pozicioniranja na tržištu i u proteklom periodu su izvršile određena ulaganja u sadržaje kako bi unaprijedile svoju turističku ponudu, a što je za rezultat imalo i povećanje broja korisnika njihovih usluga. Sigurno je da banjski turizam zauzima bitan dio u turističkoj ponudi i promociji naše zemlje u svijetu, te je potrebno raditi na dodatnom unapređenju postojećih kapaciteta kroz odgovarajuća ulaganja. S ciljem poboljšanja ponude Republike Srpske u banjskom turizmu, Vlada Republike Srpske je obezbijedila ulaganja od jedan milion KM za izradu glavnog projekta adaptacije postojećih i novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u ЈZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici. Ministarstvo trgovine i turizma, u okviru svoje resorne nadležnosti, podržava razvoj banjskog turizma i uvijek će podržati investicije kojima će se unaprijediti razvoj ovog oblika turizma, kako u infrastrukturnom smislu, tako i uvođenjem dopunskih sadržaja u banjskoj ponudi.

Slijedi nam period oporavka od negativnih posljedica pandemije virusa korona. Kakvi su planovi Ministarstva trgovine i turizma Reoublike Srpske za naredni period?

Prije svega, pratiće se razvoj epidemiološke situacije, te će se u skladu s tim i donositi odluke na republičkom i lokalnom nivou. Primarni cilj je zaštita zdravlja građana, tako da će i brzina oporavka od negativnih posljedica pandemije virusa korona zavisiti od razvoja epidemiološke situacije. Trenutne aktivnosti Ministarstva usmjerene su na realizaciju projekta podjele turističkih vaučera kao načina pomoći sektoru ugostiteljstva da djelimično nadoknadi štetu zbog novonastale situacije izazvane virusom korona. Cilj je da i na ovaj način promovišemo domaće turističke kapacitete i da našim građanima približimo ljepote koje Republika Srpska ima. Što se tiče planova za naredni period, svakako treba istaći donošenje nove Strategije razvoja turizma u Republici Srpskoj koja je u fazi izrade, a kojom će biti definisani pravci razvoja i ciljevi za unapređenje turističkog sektora u našoj zemlji u narednom periodu. Pored toga, Ministarstvo sprovodi i niz aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje ponude postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih turističkih kapaciteta, što će se direktno odraziti na unapređenje ukupne turističke ponude u Republici Srpskoj.