latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:04 | Autor: SRNA

Novi smrtni slučaj iz srpskih sredina na Kosmetu

Od posljedica zaraze virusom korona preminula je jedna žena sa područja srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, rekao je vršilac dužnosti direktora bolnice u sjevernoj Kosovskoj Mirovici Zlatan Elek.
Virus korona (Foto: Sputnjik) -
Virus korona (Foto: Sputnjik)

Elek je novinarima rekao da je pacijentkinja preminula juče.

On je naveo da su u Zdravstvenom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici hospitalizovane 93 osobe, od kojih 11 u trijažnom centru, 67 u kovid bolnici i 15 na Infektivnom odjeljenju.

- Svi ovi pacijenti su uglavnom sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, gdje većina zahtjeva kiseoničku potporu - rekao je Elek, ističući da u bolnici u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici nema pacijenata na respiratorima.

On je upozorio da je alarmantno što je u prvom piku tokom prvog talasa epidemije virusa korona bilo manje zaraženih u odnosu na sadašnji broj pacijenata, koji imaju upale pluća, kao i što je sada obolio određeni broj zdravstvenih radnika.

- Vjerujem da će se uskoro epidemiološka situacija poboljšati, uz uslov da se moramo pridržavati propisanih mjera - distanciranja, obaveznog nošenja zaštitnih rukavica maski i pranja ruku - rekao je Elek.

Elek je naglasio da posebnu zabrinutost izaziva povećanje broja mladih oboljelih od kovida-19 i što se iz dana u dan povećava broj pregleda lica koja imaju simptome slične virusu korona.

Prema podacima koji su dobijeni do jutros, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji zaraženo je 147 lica u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu 62, Leposaviću 93, Zubinom Potoku 47 i u srpskim sredinama južno od Ibra 64, među kojima prednjače opštine Vučitrn i Štrpce.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa izmještenim sjedištem u Gračanici Bratislav Lazić rekao je Srni da su na području opština Lipljan, Kosovo Polje i Priština u srpskim sredinama zaražena 24 lica, od kojih je troje hospitalizovano u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice.

- Očekujemo rezultate testiranih pacijenata koje ćemo sutra saopštiti javnosti - rekao je Lazić i apelovao da se sugrađane pridržavaju naređenih mjera zaštite.