X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:27 | Izvor: SRNA

Tači drugi dan na ispitivanju

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači stigao je u prostorije Specijalizovanih vijeća i tužilaštva u Hagu za zločine OVK na nastavak saslušanja zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu oko 100 Srba, Albanaca, Roma i političkih protivnika.
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

Tači je juče nakon ispitivanja, koje je trajalo više od šest časova, izjavio da je sve vrijeme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, prenijeli su beogradski mediji pozivajući se na prištinske medije.

Tači se, kako je sam saopštio, nalazi u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca, koji tu informaciju nije potvrdio.

Specijalizovano tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega zbog niza ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za gotovo 100 ubistava.

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti, izvjestilac Savjeta Evrope, objavio je izvještaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umiješani u ratne zločine.

Parlament samoproglašenog Kosova je u avgustu 2015. godine usvojio zakon o osnivanju Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva. Njihovo sjedište je izmješteno u Hag zbog bezbjednosti žrtava i svjedoka predstojećih postupaka.