latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:44 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Tegeltija: Imenovanja i odluka o uslovima ulaska državljana EU u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je Savjet ministara na današnje dvije sjednice završio imenovanja na one pozicije u institucijama BiH za koje su završene konkursne procedure, te da je donijeta odluka o uslovima ulaska u BiH državljana EU i šengenskog sporazuma.
Zoran Tegeltija (foto: ba.n1info.com) -
Zoran Tegeltija (foto: ba.n1info.com)

- Na prvoj sjednici riješili smo ono što je već nekoliko mjeseci tačka spora i neslaganja unutar Savjeta ministara i političkih partija koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara, a to je bio zahtjev da se završe imenovanja na one pozicije za koje su završene konkursne procedure - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, danas su imenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, Regulatorne agencije za komunikacije  Draško Milinović, Službenog lista BiH Dragan Prusina i za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan je Marko Vujević.

- To su bila imenovanja za koja su provedene redovne konkursne procedure - rekao je Tegeltija i dodao da su na ovoj sjednici razmatrane i tačke poput isticanja mandata rukovodilaca pojedinih institucija BiH i potrebe za raspisivanjem konkursa za popunjavanje tih pozicija.

Na drugoj sjednici, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara, najveću pažnju donijela je odluka o propisivanju uslova za ulazak stranaca u BiH.

- Danas je donijeta odluka da se omogući ulazak u BiH svim državljanima zemalja EU i zemalja članica šengenskog sporazuma sporazuma koji posjeduju test da su negativni na virus korona 48 časova prije ulaska u BiH - precizirao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovo nije ono što je očekivano, a to je obezbjeđivanje pune liberalizacije.

- Imajući u vidu situaciju oko nas i epidemiološku situaciju u BiH, mislimo da je ovo nivo mjera koji možemo u ovom trenutku da definišemo i o ovome postoji saglasnost zdravstvenih radnika u BiH - zaključio je Tegeltija.

On je dodao da su na drugoj sjednici razmatrane i brojne informacije, odgovori na poslanička pitanja, te izvještaji o radu institucija BiH.