latinica  ћирилица
14/07/2020 |  15:43 | Autor: SRNA

U Srbiji na virus korona pozitivno 570 medicinskih radnika

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je trenutno na virus korona u Srbiji pozitivno 570 zdravstvenih radnika, od kojih je 70 na bolničkom liječenju, a 500 u izolaciji.

- Ovi podaci danas sami za sebe govore koliko je ozbiljna situacija i kako svi treba da pristupimo. Najljubazije molim sve građane Srbije da ne idu u masu, da ne prave okupljanja u zatvorenom prostoru i da nose maske - rekao je Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Lončar je naveo da je popunjenost kapaciteta u Beogradu na maksimumu i da su sve kovid bolnice popunjene više od 90 odsto, a u toku dana pacijente će početi da prima i Institut za reumatologiju, gdje će biti više od 100 postelja.

On je naveo da su oboljeli u prosjeku sada mlađi nego u prvom piku bolesti tokom proljeća, kao i da je sve više oboljelih između 20 i 40 godina starosti, a njihovo liječenje traje duže, dok im je i klinička slika ozbiljnija.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović naveo je da bolesnici dolaze sa teškim upalama pluća, najviše ih ima između 30 i 50 godina, naglašavajući da bolest poprima težak tok kod određenog procenta ovih bolesnika.

- Struktura preminulih se takođe pomera ka mlađim uzrasnim grupama - upozorio je Stevanović.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da obolijevaju oni koji su najmanje primjenjivali mjere jer su smatrali da im virus ne može ništa.

U Srbiji je u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminulo 13 ljudi, dok je registrovano 344 novozaraženih lica, a na respiratoru je 170 pacijenata.